2023. 04. 24., Hétfő, 12:30

Magaskultúra a strandpapucsok mellé – Új kortárs kiállítótér nyílt Balatonfüreden

Balatonfüred, 2023. 04. 22. – Megnyílt Balatonfüreden az ország legújabb kulturális- művészeti központja, a MOdern MŰtár (MOMŰ). A reformkori városrész két egykori, teljesen megújult villaépületében kapott helyet a Szöllősi-Nagy András hidrológus
professzor és Nemes Judit képzőművész házaspár nevével fémjelzett fotográfiai és képzőművészeti gyűjtemény. A zömében a nemzetközi geometrikus, valamint konkrét művészetet reprezentáló modern és kortárs kollekció - a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként - harminc év után került haza Párizsból, és talált otthonra Balatonfüreden.

A Modern Műtár (MOMŰ) Szöllősi-Nagy András hidrológus és Nemes Judit festőművész házaspár képzőművészeti és fotográfiai gyűjteményét mutatja be. A modern, kortárs kollekció harminc év után került haza Párizsból és talált otthonra a Blaha Lujza utca két villaépületében, amelyeket egy íves üvegfolyosó köt össze - számolt be a Balatonfüred.hu

A gyűjtő házaspár a megnyitó alkalmával hangsúlyozta: a több mint hetven százalékban nemzetközi művészek munkáiból álló magángyűjteményüket a köz számára szeretnék elérhetővé tenni, méghozzá egy olyan új, interdiszciplináris kulturális térben, amit a közönség a magáénak érez és örömmel jár oda.

Egy modern, élő múzeum a mai világunk változásaival együtt lüktető, kreatív hely, az állandó tanulás és az öröm forrása, a benne helyet kapó ún. magas kultúra pedig reflektáló tükör, szellemi kaland, felüdülés és lsőrangú szórakozás is egyben. Balatonfüred városával egy kulturális PPP-t (Public-Private Partnership) hoztunk létre, ahol a város biztosítja a hardvert - az épületeket és a működtetést -, mi pedig a szoftvert– mondta Szöllősi-Nagy András.

Nem minden nap történik meg az, hogy egy műgyűjtő házaspár és egy derűs kisváros egymásra találnak. A Modern Műtárhoz hasonló kortárs múzeum megnyitására rég nem volt példa Magyarországon. A gyűjtő házaspár sikeresen gondolta végig a Balaton-parti pihenéssel együtt járó örömök egyik lényegét: magaskultúrát csempészni a csinos strandpapucsok mellé. Az új műtár megmutatja, hogy a művészetekben létezik olyan kapocs, amely összeköti a civilizációkat, a nemzeteket, a múzeumokat, mert a műalkotások hatása mindenkit megérint – mondta Geskó Judit művészettörténész a kiállítást megnyitó beszédében - írják.

Mit szóltok? 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: