2023. 08. 02., Szerda, 10:00

A Spicces füge respektus lett 2023-ban az ország tortája

via

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt. 2023-ban a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál kreációja, a „Spicces füge respektus” fantázianevű torta nyerte a Magyarország Tortája címet. A díjat augusztus elsején az Országház Vadásztermében adták át.

A második helyezett a Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) által készített „Betyáros málna” lett, míg a harmadik helyen a „Merengő”, Szabóné Tarján Barbara (Nonna Desszertbár, Szada) alkotása végzett.

Az idei verseny újdonsága volt, hogy a felsorolt nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból legalább egyet fel kellett használni a tortáknál: újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, gyógynövények.

A győztes torta

A torta ötletének megszületéséhez egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adta az ihletet, melyhez a karamell és a tokaji aszú párosítása izgalmasnak ígérkezett. A győztes torta mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg. A torta nevében a „spicces” jelző a fügezselé bortartalmára utal, míg a „respektus” az alkotó tisztelgése tanítói és mentorai előtt.

 

Lakatos Pál Spicces füge nevű, aszús-fügés-mézes tortája a Magyarország tortája verseny díjátadóján 2023. augusztus 1-jén

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: