2023. 09. 25., Hétfő, 09:13

Mégis létrejön a Digitális Élményközpont - Az egykori Dimitrov épületében kap helyet

Nem hiúsult meg teljesen, az EKF 2023 program keretében tervezett veszprémi Digitális Élményközpont, amelynek eredeti terveire végül nem jutott elegendő forrás - írja az Építészfórum.hu

Az eredeti tervek szerint a volt szikvíz parkoló területén épült volna meg a Digitális élményközpont (CODE), amely a koncepció szerint a párizsi L'Atelier des Lumières Központhoz hasonlatos attrakciónak indult. 

A központ épületegyüttesét, amely eredetileg a 2020-ban elkészült látványterveket jegyző Zsuffa és Kalmár Építész Műterem tervei alapján valósult volna meg, a Szikvízparkolóként ismert ingatlanra szánták. Az Átlászó értesülései szerint a telket 661 millió forintért vásárolta meg az önkormányzat.

Hiába hivatkoztak az élményközpontra az EKF zászlóshajójaként, az EKF 2023 munkacsoportjának 2022 tavaszán tartott sajtónyilvános megbeszélésén Porga Gyula polgármester azt nyilatkozta, hogy az élményközpont végül nem fért bele a költségvetésbe.

Végül kiderült, hogy a CODE ötletét nem vetették el teljesen, a Dimitrovként emlegetett egykori Veszprém Megyei Művelődési Központban jöhet létre.  2023. szeptember 21-én nyílászáró-cseréről és részleges homlokzatfelújításról szóló, eredménytájékoztató hirdetményt tett közzé Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a közbeszerzési értesítőben. A leírásban olvasható, hogy a György út 2. alatt, egy régi, felújításra váró, jelenleg használaton kívüli belvárosi épületben, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt keretében, 100%-ban EKF forrásból valósulhat meg a Digitális Múzeumként említett beruházás - írják. 

Az átalakítást követően az épület földszintjén lévő Kiállítótérben állandó és ideiglenes digitális installációkat terveznek, az első emeleten a körülbelül 400 négyzetméteres, hatszögletű egykori színházterem, a Hexagon, többnyire 360 fokos, immerzív vetített előadások helyszíneként szolgál. Itt vetítéssel egybekötött színházi és zenés eseményekre is sor kerülhet. A színpad és a kulisszák mögötti terület Stúdióvá alakul, amely 180 fokos, interaktív, illetve háromdimenziós vetítésekre, illetve vetítésekkel kísért előadásokra alkalmas, alkalmanként 25-30 látogató számára.

Mit szóltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: