2023. 11. 02., Csütörtök, 09:17

Sosem találod ki mi lett 2023 legfontosabb szava! Ja, de!

via

Majdnem a sokak számára ismerős „indokolatlan áremelés” nyert, de végül az AI lett az év legfontosabb kifejezése a rangos Collins-szótárak kiadója szerint. Az artificial intelligence, azaz a mesterséges intelligencia (MI) idén behálózta a világ mindennapjait.

Az emberi mentális funkciók számítógépes programokkal történő modellezése

- ez a pontos definíciója a Collins szótárban a mesterséges intelligenciának. A kifejezés angol megfelelőjének rövidítése lett az év szava. Azért döntöttek az AI mellett, mert a betűszó használati gyakorisága az elmúlt egy év alatt négyszeresére nőtt, a mesterséges intelligencia az év meghatározó beszédtémájává vált.

Kellemetlenebb hír, hogy az év további fontos kifejezései közé került a „greedflation” is. Ha definiáljuk, máris ismerősen cseng majd a magyar olvasók számára is: arról van szó, amikor a vállalatok az inflációra hivatkozva emelik az áraikat olyan szintre, hogy azzal valójában nem a költségeikhez igazítják az árcédulát, hanem saját profitrátájukat növelik. Tehát magyarul ilyesmi: indokolatlan áremelés az infláció ürügyén.

Szintén az év legfelkapottabb kifejezései közé került a „debanking” – azt jelenti, hogy valakit elzárnak a banki szolgáltatások igénybe vételétől.

Kevésbé gazdasági vonalon mozog a „nepo baby” (celebek gyermeke, aki szülei hírnevére alapozva építi karrierjét).

Illetve a hazai befolyásolók körében egyelőre ritkán látott jelenség, a „deinfluencing”: a kifejezés arra utal, amikor valaki közösségi felületén nem rábeszélni akarja az embereket egy-egy termékre, hanem éppen lebeszélni őket valamilyen dologról.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: