2023. 11. 06., Hétfő, 16:32

A fiatalok kétharmada elégedetlen az életével Magyarországon

via

A 19-29 éves fiatalok mindössze 38 százaléka tekinti magát többé-kevésbé elégedettnek az életével. 71 százalékuk látja úgy, hogy az élete a közeljövőben pozitív irányba változhat. A nők az optimistábbak, ugyanis náluk 79 százalék ez az arány.

Mi is ez a K&H ifjúsági index?

A 19 és 29 év közötti fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálja a K&H ifjúsági index, amely a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére készült. A minta összetétele reprezentálja a magyarországi 19–29 éves városi lakosság összetételét nem, korcsoport, régió, településtípus, befejezett iskolai végzettség, gazdasági aktivitás alapján. A felmérésben 300 fő vett részt.

A K&H ifjúsági indexéből kiderült, hogy a magyar fiatalok többsége nem elégedett az életével - írja az Index.

A 19 és 29 év közötti magyar fiatalok 38 százaléka tekinti magát többé-kevésbé elégedettnek az életével, viszont 71 százalékuk látja úgy, hogy az élete a közeljövőben pozitív irányba változhat. A nők optimistábbak, náluk 79 százalék ez az arány. A K&H felmérése szerint jelenlegi helyzetük és a jövőjük megítélése szempontjából a magyar fiatalok négy csoportba sorolhatók.

  • 35 százalékuk elégedett a mostani helyzetével, és úgy érzi, hogy nem lesz rosszabb.
  • 40 százalékuk nem elégedett, de javulásra számít.
  • 22 százalékuk elégedetlen, ám úgy véli, pozitív változást hoz a jövő.
  • 3 százalékuk viszont a jelenlegi kedvezőtlen helyzete további romlását várja.


Milyen a fiatalok anyagi helyzete?

A fiatalok elégedettségét természetesen befolyásolja az anyagi helyzetük is. Személyes jövedelmük átlagosan 193 ezer forint, ugyanakkor a medián jövedelem csupán 169 ezer forintra jött ki.

26 százalékuk 100 ezer forint alatti összegből gazdálkodhat havonta. 

28 százalékuk havi 100–249 ezer forint közötti jövedelemre tesz szert, további 32 százalék sorolható a 250–500 ezer forintos sávba, 4 százalékuk pedig félmillió forintnál magasabb jövedelemről számolt be.

A legújabb felmérés szerint a megkérdezett fiatalok tizedének nincs semmilyen jövedelme.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: