2023. 11. 07., Kedd, 11:45

Ez nem sci-fi - Eltűnt földrész bukkant elő újra

via

375 éve látták, most újra előtűnt Zélandia, a maori földrész.

Jogosan gondolhatnánk, hogy ez egy sci-fi-regény első néhány sora, de nem, ez bizony a valóság. A szeizmológusokból és geológusokból álló szakembergárda frissítette Zélandia térképét, amelyet maori nyelven Te Riu-a-Māui néven emlegetnek. 

A tengerszint alatt fekvő kontinenstöredék, amely mintegy 60–85 millió éve szakadt le Ausztráliáról, valójában a nyolcadik kontinens, ami a legfiatalabb, legkisebb, és legvékonyabb a bolygón - állítják a tudósok.


A felbukkanó sziget nagyobb, mint India:

Egy új-zélandi szakemberekből álló szövetség második évtizede dolgozik azon, hogy Zélandiát önnálló kontinenssé nyilváníttassák. A Csendes-óceán délnyugati részén felbukkanó földdarabot évmilliókkal ezelőtt teljes mértékben tenger boríthatta, ma több mint 90 százaléka van víz alatt.

Zélandia a többi kontinenshez képest kicsi, de mégis hatalmas földdarab, a maga 4,9 millió négyzetkilométeres nagyságával hatszor nagyobb, mint Madagaszkár, és nagyobb, mint India. 

Egyes feljegyzések szerint először Abel Tashmen holland felfedező és üzletember 1642-ben fedezte fel a földdarabot aki egyébként a "Nagy Déli Kontinenst" kereste.A helyi māori törzsek eleinte nem fogadták túl nagy lelkesedéssel, később azonban rengeteg értékes információval látták el Zélandival kapcsolatban. A kőzetmintákat vizsgáló tudósokból álló kutatócsoport úgy véli, hogy a kontinens elvékonyodása okozhatta azt, hogy végül elsüllyedt.

Igyekeznek bebizonyítani, hogy ez egy kontinens

Az óceán fenekéről felszínre hozott kőzetminták alapján Zélandia korábban gazdag növény-, és állatvilágnak adhatott otthont. Több olyan információ is napvilágot látott, amelyek alapján arra következtetnek a kutatók, hogy Zélandia minden olyan követelménynek megfelel, ami alapján kontinensként kellene elismerni. 
 

Lehet, hogy rövidesen át kell írni a földrajzkönyveket?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: