2023. 11. 08., Szerda, 16:14

Kalapáccsal estek neki a világhírű festménynek

via

Ismét nagy értékű festményt rongáltak meg környezetvédő aktivisták Londonban.

Kalapáccsal rongálták meg Diego Velázquez egyik leghíresebb festményét környezetvédő aktivisták hétfőn a brit főváros világhírű képzőművészeti gyűjteményében, a Trafalgar téren lévő Nemzeti Galériában – írja az MTI. A Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport pólóját viselő két fiatal aktivista a 17. századi spanyol mester Vénusz tükörrel című alkotásának védőüvegét törte be több helyen:

A rendőrség mindkettőjüket őrizetbe vette szándékos károkozás gyanújával. Ugyanez a festmény korábban már áldozatául esett mozgalmi vandalizmusnak: 1914-ben Mary Richardson, a nők választójogáért küzdő egykori szüfrazsettmozgalom aktivistája húsvágó késsel hasította fel.

A Just Stop Oil hétfő esti közleménye szerint a politika ugyanúgy cserben hagy mindenkit, ahogy 1914-ben is cserben hagyta a nőket, és ebben a helyzetben már nem szavakra, hanem ismét cselekvésre van szükség.

A közlemény szerint ugyanis az újonnan kitermelt nyersolaj és földgáz milliók halálát okozza majd, és ezt meg kell állítani, „ha szeretjük a művészetet, az életet és családunkat”.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: