2024. 01. 03., Szerda, 10:00

Mit csináljunk a fával az ünnepek után?

Hamarosan itt a Vízkereszt és a karácsonyfák is lebontásra kerülnek.

Sokan január 6-án, Vízkereszt napján bontják le a karácsonyfát, de vannak, akik még az év első hónapján is fent hagyják a díszeket. De mit csináljunk a fával, ha vége az ünnepeknek, és már a díszt is leszedtük? Ebben lehet segítségünkre az OBI összeállítása, akik összeszedték, mit csinálhatunk, ha már meguntuk a fenyőfánkat a szoba közepén. Mint írják, a lebontott karácsonyfát a legegyszerűbben a szerves hulladékkal együtt lehet megsemmisíteni. Minden településnek megvannak a maga szabályai, ezért mindig tájékozódjon előzetesen. Egyes településeken például elegendő, ha a fát az utcán, a bejárati ajtó előtt helyezik el. A fákat ezután általában feldolgozzák és komposzttá alakítják, de energiatermelésre is felhasználják.

Ha inkább saját magunk szeretnénk újrahasznosítani a karácsonyfát, akkor felapríthatjuk, és kéregmulcsot készíthetünk belőle, amelyet kiválóan felhasználhatunk a kertünkben. A mulcs biztosítja ugyanis, hogy a kertben lévő érzékeny dísznövények ne száradjanak ki. Ehhez fel kell vágjuk a karácsonyfát nem túl nagy darabokra, majd a faforgácsot néhány hónapig száraz helyen kell tárolnunk. Ezután a forgácsot kis mennyiségben felhasználhatjuk a komposzthoz és a dísznövényekhez, például a rododendronokhoz és a hortenziákhoz. De a karácsonyfa ágai fagyvédelemre is alkalmasak az érzékeny növények számára.

Sok állatkert, vadaspark vagy lovarda örömmel fogad egy kis adományt a régi karácsonyfa formájában. De mindenképpen kérdezzük meg előtte, hogy egyáltalán szükségük van-e rá. A lovak örömmel fogadják például az őshonos fenyőféléket, hogy rágcsálhassák őket - Nordmann fenyőt azonban nem szabad adni nekik.

Ti már lebontottátok a fát?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: