2024. 03. 12., Kedd, 10:43

Nem adja ki a kegyelmi döntések adatait az Igazságügyi Minisztérium

Hiába történt közérdekű adatigénylés, a minisztérium szerint ez ellentétes az információszabadságról szóló törvénnyel.

Nem adható ki az Igazságügyi Minisztérium (IM) szerint semmilyen anonim adat sem a 2013 óta eltelt időszakban a kegyelmi döntésekre vonatkozó részletekből és a minisztériumi ellenjegyzésekről, hiába próbálkozott a K-Monitor közérdekű adatigényléssel, ahogy azt egyébként Gulyás Gergely is javasolta a három héttel ezelőtti Kormányinfón. 

Az IM múlt heti válaszában elutasította az adatok kiadását arra hivatkozva, hogy a kért adatok részben olyan technikai adatok, amelyek ismeretében érdemben csak olyan közérdekű adatokra vonhatna le következtetést, amiket az Igazságügyi Minisztérium a honlapján összesített formában közzétesz. Az IM azt is megjegyzi, hogy a Kúria egy korábbi döntése értelmében (Pfv.21.518/2012/5) “az igényében kért technikai adatszolgáltatás az Infotv. céljával ellentétes”. 

Az adatigénylés során a következő 12 pont alapján kértek információt:

Ahogy ebből egyértelműen kitűnik, a közérdekű adatigénylés során mindössze két kérdés érint tartalmi adatokat (a cselekemény pontos leírása, és a kegyelmi döntéshez kapcsolt indoklás, feljegyzés), a többi statisztikai jellegű információra kérdez rá.

A K-Monitor szerint fontos az állam működésének transzparenciája, és ha ez az elv az országgyűlésnek is prioritás lenne, abban az esetben már szavazott volna a kegyelmi döntések nyilvánosságra hozataláról. 

Ezek szerint ma sem leszünk okosabbak a 2013 óta tartó kegyelmi döntések listáját és részleteit illetően.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: