2020. 11. 20., péntek, 15:53

Félmegoldás volt az autisták maszkviselési felmentése

A kérdés, hogy miért tesznek különbséget a szabályozásban.

Az előző cikkünkben már olvashattatok az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége kéréséről, amelyet követően csak az autizmus spektrumzavarral élők számára engedélyezték a felmentést a maszkviselés alól, ellenben a súlyos értelmi fogyatékossággal és súlyos halmozott fogyatékossággal élő emberekről megfeledkezett a jogalkotó. Emiatt megkerestük az ÉFOÉSZ ügyvezető igazgatóját, Kovács Melindát, aki elmondta, hogy az egyik szemük sír és a másik is, mivel: 

- Az értelmi és halmozott fogyatékossággal élő emberek egy része, csakúgy, mint az autisták, nem tudják magukon elviselni a maszkot. Ez megoldhatatlan feladat elé állítja az egyébként is nehéz helyzetben lévő családokat. A Szövetséghez beérkező telefonok és e-mailek tömegének tanulsága szerint, a büntetés kockázata nélkül ezek a családok nem tudnak közterületen közlekedni, boltba, gyógyszertárba, orvoshoz menni, nem tudják használni a tömegközlekedési eszközöket sem. Többen jelezték számunkra, hogy ki kellett fizetniük a büntetést, de akadtak azért olyan esetek is, ahol a rendőrség megértő volt és eltekintett ettől. Az érintett családok többsége egyszülős háztartás.

Ez azt is jelenti, hogy a hozzátartozó nem, vagy csak nagyon korlátozottan tudja másra bízni sérült rokonát, így nélküle egyszerűen nem tudja elhagyni a lakást, legyen bármilyen elintéznivalója is.

Forrás: efoesz.hu

Az ÉFOÉSZ azt szeretné elérni, hogy a mentességi körbe bekerüljenek az értelmi fogyatékossággal és a súlyos halmozott fogyatékossággal élő emberek is. Számításaik szerint ez kb. 5000 embert érinthet az országban, hiszen a hivatalos statisztikák szerint hiába vannak többen az érintett emberek, nekik csak egy részük az, aki számára gondot jelent a maszk hordása. Állapotukat orvosi igazolással és/vagy az adott érdekvédelmi szervezeti tagsági kártyával tudják igazolni.

Egy ilyen egyszerű döntéssel családok ezreinek az életét lehetne egyszerűbbé tenni, elkerülve ezzel a kényszerű utcai vitákat akár a tömegközlekedési járművek vezetőivel, akár a rendőrséggel. Szeretnék felhívni továbbá a településvezetők figyelmét is arra, hogy amikor saját területükön alkotnak a járványügyi védekezést szolgáló szabályokat, vegyék figyelembe a fogyatékossággal élő emberek szempontjait, szükségleteit is.

 

Szerintünk teljesen jogos és érthető a kérés.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!