2020. 12. 02., szerda, 16:01

Muszáj kitartanunk, amíg rendbe jön a világ - Így alakult át a sportélet Veszprémben

Ha valamikor, akkor most, a koronavírus járvány idején vált igazán fontossá az immunrendszerünk erősítése és a napi stressz levezetése, amelynek egyik legjobb formája a sportban leledzik.

A november 10-én bevezetett korlátozó intézkedések értelmében azonban a szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket is,  ráadásul nyakunkon a tél, így a szabad levegőn végezhető sportok száma is leszűkül, kivéve annak, aki bírja a hideget - mi nem. Szerencsére sok kreatív megoldás született Veszprémben is erre a problémára, mint például az eszközök bérlése az online edzésekhez, vagy a személyi edzők által tartott egyéni órák. Ezekről kérdeztük most az Infralabor tulajdonosát Németh Anita és Németh Richárd személyi edzőt, hogy kicsit bővebb képet kapjunk a helyi viszonyokról.

 

- Mennyire igénylik a sportolási lehetőséget most az emberek? Hogyan működtök a korlátozások alatt?

Richárd: - Ennél sajnos aktuálisabb kérdést nehezebb is feltenni manapság. Sokszor hallottuk már azt, hogy el vagyunk maradva 30 évvel bizonyos területeken, és a sport terén ez ugyanúgy megvan. Ezt nem úgy kell érteni, hogy nálunk régiek a súlyok, elavultak a gépek, vagy nem modern technikával dolgoznak az edzők, nem, ezt úgy kell érteni, hogy a társadalomnak csak egy szűk, felvilágosult rétege tudja és hiszi - ami ma már fejlettebb társadalmakban tény - hogy ha fáj valamid, ha rosszul érzed magad, ha rossz a közérzeted, lelki problémáid vannak, ott a sport segítségképp.

 

forrás: Entrenamiento

 

- Az említett rétegen kívül kevesen tudják, hogy a gyógyszertár, a gyógyszerek csak a tüneteket tompítják. Borzasztó látni, hogy mennyien nyúlnak fájdalomcsillapítóhoz, antidepresszánshoz és futnak rögtön orvoshoz amikor különböző testmozgásokkal a fájdalmak, és a stressz nagy része mellékhatások nélkül gyógyítható.

- Tehát a kérdésedre a válasz, hogy ez a (sajnos) szűk réteg nemhogy igényli, hanem meg is sínyli a rendszeres testmozgás, a sportolás hiányát. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy véleményem szerint egy megalapozatlan, és nagyon rossz döntés született a sportolási lehetőségek korlátozásával.

 

- Hogyan alakultatok át, milyen új intézkedéseket vezettetek be?

Anita: - Ebben a stressz- és gondterhes novemberben, amikor minden olyan “nehéz és sok” még inkább keresik a benti térben végezhető mozgás formákat az emberek, így bennünket is, az infrabiciklikkel főként. A nyitvatartásunk változott, illetve a páros edzéseket csak az együtt érkező vendégeknek biztosítjuk, így tudtunk tovább működni jelenleg.

Richárd: - A csoportos edzéseim úgy ahogy van megszűntek, hisz most ezek tiltva vannak. Átálltunk online edzésre, és ha lehet így fogalmaznom baromira nem hiszek abban, hogy otthon a monitor előtt edzőtermi körülményeket és kellő odafigyelést lehet teremteni. Aki ebben hisz, az nem edző.

 

 

- Milyen kreatív megoldások születtek, amiket érdemesnek tartotok megosztani?

Anita: - Mi privát edzésformát vezettünk b, amikor a teljes itt tartózkodás alatt csak az adott vendégnek tartjuk fenn a szalont. Minden nap 19:00 óráig vagyunk nyitva, 18:00 óráig tudnak foglalni a vendégek időpontot es jöhetnek tekerni, bejelentkezéssel, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő távolságtartást is.

RichárdAmi talán ilyenkor pozitívum, vagy érdemesnek találom, az az, hogy a már berögzült mozgásmintákat lehet gyakorolni, esetleg mobilizálni. Ezek olyan dolgok, amikre normális körülmények között az átlag sportolók sajnálják az időt vagy kevesebb figyelmet tudnak rá szánni.

 

- Mi az, amit ebben az időszakban egy sportolni vágyónak ajánlotok?

RichárdNehéz most erre mit válaszolni. A szabadban végezhető sportok minidig is jó alternatíva, de az időjárási viszonyok miatt most ezek is elég szűkek. Ha nincs más megoldás, ragaszkodjunk ezekhez, még ha kellemetlenségekkel jár is. Muszáj kitartanunk, amíg rendbe jön a világ vagy változik a mindennapi sport megítélése. Bízom abban, hogy vagy a megítélésünk vagy a döntéshozók változnak.

 

Ti hogyan oldjátok meg a napi mozgást?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!