2021. 01. 15., Péntek, 11:39

Lehet, hogy mégsem lép pályára ma Magyarország?

A mai csoportellenfelünknél, a Zöld-Foki Köztársaság csapatánál tegnap újabb játékosoknak lett pozitív a koronavírus-tesztjük, így kérdésessé vált az esti mérkőzés a válogatottunk ellen.

Kaotikus… talán ezzel a szóval lehetne legjobban leírni mindazt, ami a szerdán kezdődött egyiptomi kézilabda világbajnokságon történik. Napok óta újabb és újabb meghökkentő híreket lehet hallani az afrikai világesemény szervezési körülményeiről, amelyek cseppet sem mutatnak pozitív előjelet a torna további részére. Több ország szövetsége is jelezte a szervezőknek és a Nemzetközi Kézilabda Szövetségnek (IHF), hogy olyan körülmények fogadták őket kint, amelyek szembe mennek az előzetesen lefektetett szervezési szabályokkal.

Bár az IHF és a szervezők is azt mondták, hogy mindent megtesznek, hogy a játékosok és a stábtagok biztonságosan készülhessenek a mérkőzésekre, ez úgy tűnik még sem sikerül. A tegnapi napon a Magyar Kézilabda Szövetség facebook oldalán élőben jelentkezett be Gulyás István és Nagy László, akik beszámoltak az eddigi tapasztalatokról. Nagy László elmondta, hogy öt nappal korábban kaptak egy olyan hírt, hogy nem abban a hotelben lesznek, ahol eredetileg lettek volna ez pedig kellően megnehezítette a tervezést. Az ottani körülményekről is beszélt a korábbi klasszis átlövő:

A konditerem az konkrétan akkora, mint egy 10 négyzetméteres szoba, ez 8 csapatra. Ez tehát alkalmatlan arra, hogy ott bármilyen munkát is végezni lehessen. Elöljáróban kaptunk annyi információt, más helyszínek látogatására, ami 40 perc buszút, de mindösszesen 1 óra 15 perc áll rendelkezésünkre ott, így ezt mindenféleképpen mérlegelnünk kell. Függetlenül attól pedig, hogy egy buborékban vagyunk, a 8 csapat, akikkel itt vagyunk, együtt ebédelünk, vacsorázunk, reggelizünk az étteremben. Ezek olyan váratlan dolgok, amikhez maximálisan alkalmazkodnunk kell.

A ma esti mérkőzés is kérdéses még...

A Zöld-Foki Köztársaság válogatottja a torna előtt Portugáliában edzőtáborozott, ahol a szövetségi kapitány mellett 6 játékos is pozitív koronavírus tesztet produkált, így őket hátrahagyva, megfogyatkozott létszámmal indultak Egyiptomba. A megérkezést követő tesztelésen újabb négy játékosnak lett pozitív a teszteredménye, így őket elkülönítették, míg a csapat többi tagja karanténba került az újabb vizsgálatig.

Nagyon nehéz szituációban vagyunk, hiszen óriási a bizonytalanság, elképzelhető, hogy csak egy órával a találkozó előtt derül ki, megrendezik-e a mérkőzést. A programunkon nem változtatunk, úgy készülünk, hogy lesz találkozó, ugyanakkor a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) felé a német együttessel közösen kifejeztük aggodalmunkat, hiszen a játékosaink egészsége a legfontosabb. Emellett arra kértük az IHF-et, hogy amennyiben megrendezik a találkozót, végezzenek el a csarnokba érkezéskor még egy antigén-tesztet az afrikai delegáció tagjain. Mindent megteszünk a magyar csapat tagjainak egészségéért. A döntés jelenleg a nemzetközi szövetség kezében van.

- tette közzé az MKSZ a facebook oldalán Nagy László nyilatkozatát.

A Világbajnokság szabályai szerint csak úgy állhat ki egy válogatott, hogy ha legalább 10 játékos rendelkezésre áll, valamint a stábtagok között kell lennie legalább egy edzőnek és egy orvosnak. Ellenkező esetben törlik az adott mérkőzést és az a válogatott, amely ki tudott állni 10-0-s gólkülönbséggel megkapja a két pontot.

Kérdéses még, hogy mi lesz a mai mérkőzéssel. Ha pedig nem tud kiállni a csoportellenfelünk, akkor az is felmerül, hogy melyik ország válogatottja ugrik be helyettük.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: