2021. 01. 30., Szombat, 16:07

Tömeges modellváltás a magyar egyetemeken: 1500 milliárd érkezik a szektorba

Elfogadta a kormány az egyetemek átalakításával kapcsolatos tervezetet, melyet Palkovics László jelenlegi Innovációs és Technológiai miniszter nyújtott be, Palkovics-terv néven híresült el. Közben megszavazta a modellváltást a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem is, így szeptembertől ők is alapítványi működésre állnak át.

Először a Corvinus Egyetem váltott modellt, mely 2019-től lépett érvénybe, majd nagy port kavarva az SZFE-t vonták alapítványi irányítás alá, valamint a Miskolci Egyetemet is, de az Alkotmánymódosítással és a Veszprém-törvény megszavazásával a Pannon Egyetem is alapítványi kézbe kerül.

Az alapítványi átállásnak különben előnyei is vannak, a Corvinus mintája alapján jelentős bérnövekedések mentek végbe, miközben a hallgatóknak is magasabb ösztöndíjlehetőségek vannak.

Ezzel szemben hátránya, hogy az alapítványi működés valamelyest csökkenti az egyetemek autonómiáját, ugyanis az egyetemet fenntartó alapítványi kuratóriumba olyan tisztviselők ülnek, akiket a felelős minisztérium nevez ki; az egyetemek csak ajánlási listát küldhetnek, de koránt sem biztos, hogy ezt figyelembe veszik a minisztériumban. A Pannon Egyetem fenntartó alapítványának élére dr. Navracsics Tibort nevezhetik ki, így közel marad a veszprémi gyökerekhez, ezzel ellentétben, a Miskolci Egyetem alapítványa élére dr. Varga Judit igazságügyi miniszter került.

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban jelentette be, hogy soha sem látott összegeket fordítanak a magyar felsőoktatás megreformálására: 1509 milliárd forintot. Magyarország történelmében még nem volt ilyen átfogó fejlesztési program a felsőoktatást érintőleg.

A pénzből 955 milliárdot az egyetemek infrastruktúra- és főleg eszközfejlesztésére szeretnénk fordítani, 382 milliárdot szánunk az egyetem környéki innovációs ügyek finanszírozására, a tudományos park koncepcióra, 172 milliárdot a szakképzési rendszernek az egyetemekkel összefüggő fejlesztésére, azon belül tartalom- és eszközfejlesztésre

- sorolta Palkovics, hozzátéve, hogy az Uniós helyreállítási alap (6000 milliárd forint) legnagyobb nyertese a magyar felsőoktatás, hiszen négyszer annyit fordítanak az egyetemekre, mint az előző ciklusban.

Palkovics szerint ez a folyamat már régebben kivitelezés alatt áll, viszont a legtöbb egyetemet csak a közelmúltban értesítették arról, hogy modellváltás várható a következő évkezdésnél szeptemberben. 

A Szegedi Tudományegyetem Szenátusa egyszerű többséggel, míg a Pécsi Tudományegyetem minősített többséggel szavazta meg a modellváltást, ahogy a Pannon Egyetem is. A Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem is modellváltásra készül szeptembertől, ezt szintúgy megszavazta az egyetemi vezetőségük. Ezzel Magyarországon lényegében az összes orvostudományi egyetem modellt vált.

A kormány elmondása szerint egyelőre a legnagyobb egyetemek esetében nincs szükség arra, hogy áthelyezzék alapítványi modellre sőt, ez minden egyetem számára csak egy javaslat, hiszen az érintett egyetemi vezetőség dönt erről. Eszerint az ELTE és a BME esetében nem számíthatunk a következő félévtől modellváltásra, viszont a jövőben valamikor igen.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, reméljük, pozitív csalódásban lesz részünk!

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: