2021. 08. 11., Szerda, 09:21

Érkezik az év leglátványosabb csillaghullása, a Perseidák meteorraj

Szemeket az égre, idén különösen pazar látványt nyújthatnak majd a Perseidák, hiszen az újhold néhány nappal előzi meg érkezésüket, így az égbolt teljes sötétségbe borul.

Meteorhullás akkor alakul ki, amikor a Föld áthalad egy üstökös vagy aszteroida törmeléksávján, a légkörbe belépő apró darabkák pedig megsemmisülnek és ez okozza fényjelenségeket. A jelenség minden évben július közepe és augusztus vége között észlelhető, így idén is menetrendszerűen érkezik a legismertebb és leglátványosabb meteorhullás.

És nem véletlenül ilyen különleges, hiszen óránként akár 60 hullócsillagot is láthatunk. Ezt viszont nagyban befolyásolja az égbolt tisztasága és a fényszennyezés, így aztán a nagyvárosokban óránként csak néhány meteort láthatunk. Ellenben mivel idén az újhold pár nappal megelőzi a Perseidákat, így teljesen sötét égbolton fürkészhetjük a hullócsillagokat. A telihold miatt jövőre már nem lesznek ilyen kedvezőek a viszonyok, így hát nem lemaradni idén!

Idén augusztus 11. és 13. közé esik a csúcs, így a megfigyelést 12-én, az éjfélt követő órákban, hajnal előtt érdemes elkezdeni, majd 13-án folytatni.

Szóval figyeljetek, bőven lehet majd kívánni.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: