2021. 10. 27., Szerda, 10:36

Óriási fake volt, nem akartak furgonnal gyerekeket rabolni Veszprémben

Még október elején tarolta le a veszprémiek közösségi oldalait a hír, miszerint símaszkos férfiak egy sötét furgonnal gyanúsan közelítettek meg fiatokat a Kopácsi utcában. A rendőrség utánajárt, a lehozott sztori pedig a valóságban történtek közelében sem járt.

Óriási port kavart a lehozott cikk, így a rendőrség kénytelen volt kideríteni, hogy mi is történt a Kopácsi utcában, mikor egy “nagyméretű fekete, külföldi rendszámú autó, három símaszkos, kapucnis férfival lelassított a 14 éves gyerekek mellett.”

Nos, a veszprémi nyomozók azonosították a hírben szereplő járművet, annak vezetőjét, utasait, és most közleményben tisztázták az ügyet:

Egy veszprémi internetes honlapon Mit akartak a símaszkos, kapucnis férfiak a veszprémi gyerekektől? címmel megjelent cikkében foglaltakra figyelemmel a Veszprémi Rendőrkapitányság zaklatás vétségének gyanúja miatt 2021. október 11-én nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen. A sajtóhír lényege szerint előző nap délután Veszprémben, a Kopácsi utcában egy külföldi rendszámú, nagyméretű, fekete autó állt meg két 14 éves diák mellett, amelyből az egyik utas ki akart szállni, azonban hátulról felbukkant egy másik jármű, és a símaszkot, illetve kapucnit viselő férfiak sietősen továbbhajtottak.

A cikkben foglaltak ismeretlen, bűnös szándékot sejtettek a gépkocsiban utazók részéről, melynek célpontjai a gyerekek lehettek. A városszerte elterjedt információkat a lakosság egy része emberrablási kísérletként értelmezte.

A széleskörű adatgyűjtés eredményeként a Veszprémi Rendőrkapitányság azonosította a gyermekek által megfigyelt autót és az azzal közlekedő személyeket, akiket a nyomozóhatóság tanúként kihallgatott. A vallomásokból kiderült, hogy az autóban utazók között folyó élcelődés miatt akart az egyikük a gépkocsiból kiszállni, de erről őt a sofőr lebeszélte a hátulról érkező járműre figyelemmel. Az autó megállása és a gyermekek jelenléte között nem volt összefüggés. A gépjárműben lévők ugyan fejre húzott kapucniban utaztak, de símaszkot nem viseltek.

A vélelmezetteken és a ténylegesen megállapítottakon kívül elviekben számos más magyarázata is lehetett volna az észlelt eseményeknek. Ebből csak egyetlen egy – a cikkben is megjelent – értelmezés utalt bűncselekményre. 

A rendőrség minden ilyen jellegű bejelentést kiemelten kezel és a megfelelő eljárás keretében kivizsgálja azt. Éppen ezért fontos, hogy a megosztani szándékozott információk címzettje elsőként az illetékes nyomozóhatóság legyen és a bejelentés a tényeken, ne pedig az azok alapján továbbgondolt vélelmeken alapuljon.

Az információk megfelelő szűrésével és körültekintő kezelésével megelőzhető a riadalomkeltés, ami sem a folyamatban lévő vizsgálatnak, sem pedig az üggyel érintett közösségnek nem érdeke.

Vélemények?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: