2021. 11. 05., péntek, 10:50

Jóváhagyták a világ első szájon át szedhető Covid-gyógyszerét

A Merck, Sharp and Dohme (MSD) és a Ridgeback Biotherapeutics amerikai gyógyszergyártó cégek által kifejlesztett Molnupiravir az első olyan vírusellenes gyógyszer a Covid ellen, amelyet injekció vagy intravénás beadás helyett tablettaként is be lehet venni.

Az Egyesült Királyság gyógyszerfelügyeleti hatósága jóváhagyta az első, tüneti Covid-betegség kezelésére tervezett tablettát. A Molnupilavir nevű tablettát naponta kétszer adják be a betegséggel nemrégiben diagnosztizált veszélyeztetett betegeknek. A klinikai vizsgálatok során az eredetileg influenza kezelésére kifejlesztett tabletta körülbelül felére csökkentette a kórházi kezelés vagy a halál kockázatát.

Oltási akcióhetet hirdetett a kormány, időpontfoglalás nélkül lehet vakcináért menni

Oltási akcióhetet hirdetett a kormány, időpontfoglalás nélkül lehet vakcináért menni

Az is mehet, akit még egyáltalán nem oltottak be, de az is, aki a harmadik adagot szeretné megkapni. A dózisokat a kórházi oltópontokon fogják beadni, november 22-től.

Az új kezelés egy enzimet céloz meg, amelyet a vírus arra használ, hogy másolatokat készítsen magáról, és ezzel hibákat hozzon a genetikai kódjába. Ez megakadályozza a szaporodást, így alacsonyan tartva a vírusszintet a szervezetben, és csökkentve a betegség súlyosságát.

Az Egyesült Királyság már megegyezett a gyógyszergyártókkal és 480 ezer adagot vásárolt, ezek pedig előreláthatóan novemberben meg is érkeznek. Kezdetben beoltott és be nem oltott betegeknek is beadják egy országos vizsgálat keretében, és a hatékonyságáról további adatokat gyűjtenek, mielőtt bármilyen döntést hoznának.

 

A gyógyszert a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül kell beadni, hogy a leghatékonyabb legyen.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon:
Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!