2022. 02. 09., Szerda, 10:21

Neked bejön? Egy acélmű közepén, négy hűtőtorony előtt épült meg a téli olimpia egyik helyszíne

via

Ha az elmúlt napokban elkaptatok néhány közvetítést a Pekingben zajló téli olimpiából, akkor nagy valószínűséggel ti is rácsodálkoztatok az egyik helyszínen a pálya mögötti hűtőtornyokra.

"Mintha egy elhagyatott atomerőmű kellős közepén ugrálnának!" - hangzott az egyik kommentelő kiakadása a közösségi oldalon a téli olimpiáról szóló egyik beszámoló alatt. Ugyan a felvetés helytelen, de talán nem alaptalan, hiszen a pekingi játékok egyik legmegosztóbb helyszínéről van szó.

Történt ugyanis, hogy a fenntarthatósági törekvések jegyében az egyik olimpiai versenyt egy rozsdaövezetbe vitték, egészen pontosan a Sougang Parkba, amelynek ipari létesítményeit még 2008-ban bezárták, hogy csökkentsék Pekingben az elviselhetetlen szmogot. Azóta fejlesztések indultak a területen, vendéglátóhelyek, sportlétesítmények, irodaépületek de még egy mesterséges tó és zöldterület is létesült, ám a négy hatalmas hűtőtorony maradt.

Az eredeti terv az volt, hogy a téli olimpiai játékok során az egyik ilyen toronyba egy lift kerül, és a mesterséges lejtő a rámpához magából a toronyból indult volna, ám a szakemberek végül elvetették az ötletet, ugyanis volt rá esély, hogy ha a tornyokon lyukat ütnek, azok összedőlnek. A síakrobatika pályája és a rámpák így ezek elé kerültek, egészen vad hátteret biztosítva a versenyszámokhoz.

A látvány meg is osztja nem csak a nézőket, de a versenyzőket is, egyesek hiányolják a megszokott tájat, a havas hegycsúcsokat, a fákat és nem nagyon értik, mit keresnek egy gyártelep közepén. A hazai versenyző Ku Aj-ling Elieen viszont (nem meglepő módon) le volt nyűgözve:

Fantasztikus ez a helyszín! Nézzetek csak körül, sehol máshol nincs hó és mégis, mikor csúszol lefelé úgy érzed, mintha valahol a magasban egy gleccseren lennél! Fantasztikus!

Francia riválisa Antoine Adelisse azért már nem volt annyira izgatott:

Amikor először voltam a tetején némileg csalódott voltam, hiszen az ilyen versenyeken ilyenkor inkább havas hegycsúcsok vesznek körül, nem szürke ipartelepek. Viszont mikor a fények kigyulladtak, az tényleg csodálatos.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: