2022. 03. 01., Kedd, 09:30

Polgári engedetlenségbe kezdtek a Vetési Albert Gimnázium tanárai is

Újabb veszprémi iskola pedagógusai kezdtek polgári engedetlenségbe. A mai napon a Vetési Albert Gimnázium tanárai tiltakoznak a sztrájkjogot ellehetetlenítő kormányrendelet ellen.

Míg a múlt héten csütörtökön a Lovassy László Gimnázium tanárai éltek a polgári engedetlenség eszközével, addig ma a város másik kiváló gimnáziuma, a Vetési Albert Gimnázium pedagógusai kezdtek ugyan ebbe az akcióba. Országszerte egyre több oktatási intézmény csatlakozik a tiltakozási hullámhoz, ezzel is kifejezve azt, hogy nem fogadják el a kormány által kiadott rendeletet, amely lényegében ellehetetleníti a tanárok sztrájkjogát.

A Lovassyban is polgári engedetlenséghez folyamodnak a pedagógusok

A Lovassyban is polgári engedetlenséghez folyamodnak a pedagógusok

A veszprémi Lovassy László Gimnázium tanári karjának jelentős része a csütörtöki napon beáll az országos méretűvé duzzadt polgári engedetlenségi akció mögé. A mozgalom kulcsmondata a "Sztrájk Alapjog" arra utalva, hogy nemrégiben a magyar kormány rendeletben korlátozta a pedagógusok sztráj

A mai napon a Vetési Albert Gimnázium 45 tanára és dolgozója nem vette fel a munkát és egységesen állnak ki amellett, hogy a sztrájk alapjog. Az akció kapcsán megkerestük Kristóf Gábort, a polgári engedetlenségben résztvevő egyik tanárt, aki elmondta nekünk, hogy az akcióhoz csatlakozó pedagógusok egy nyilatkozatot is elfogadtak közösen, amelyben megfogalmazták, hogy elsősorban tanítványaik és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekszenek, nem csak mint pedagógusok vagy pedagógiai munkát segítő dolgozók, hanem (leendő) szülők, nagyszülők, mert emberi kötelességüknek érzik, hogy kiállásukkal is felhívjuk a figyelmet alaptörvénybe foglalt jogaikra, valamint az oktatás kiemelt fontosságára.

[…] Hiszünk abban, hogy egy polgári demokráciában a problémákról történő egyeztetés vezethet megoldásokhoz, vagy ezek esetleges sikertelensége után a sztrájk lehetősége a következő lépés. A 36/2022. (II. 11.) Kormányrendelet pontosan ettől a jogunktól foszt meg bennünket, pedig a sztrájk alapjog.

Olyan munkakörülményeket szeretnénk, amelyek biztosítják az iskolában gyerekekért dolgozó MINDEN felnőtt számára a minőségi munkavégzés alapfeltételeit, a szabad légkört és az elviselhető munkaterhelést mind a diákok, mind a tanárok és nem pedagógus alkalmazottak számára. Olyan munkabért szeretnénk, ami nem okoz egzisztenciális kilátástalanságot. Ezek teljesülése szükséges ahhoz, hogy valóban a diákokért dolgozhassunk. Hisszük, hogy az iskolákban tanuló diákok megérdemlik, hogy kiálljunk értük, és azért, hogy egy jobb oktatási rendszerben, minőségi oktatást kaphassanak. […]

- olvasható a szerkesztőségünknek is megküldött közleményben.

Továbbá azt is kihangsúlyozták, hogy a figyelemfelkeltő akcióban való részvételükről nem tantestületként, hanem egyénenként, jogtudatos állampolgárként döntöttek, és minden ezzel járó következményt vállalnak. Kristóf Gábor hozzátette, hogy a lelkiismeretük nem engedi, hogy ne álljanak ki szolidairtást vállalva azon budapesti kollégáik mellett, akik elsőként léptek fel a sztrájkjogot ellehetetlenítő kormányrendelet ellen.

A vetésis tanulók is odaálltak pedagógusaik mellé és mint írták, támogatják tanáraik és minden pedagógus kezdeményezését, mert a sztrájk alapjog. 

A Vetési közössége ma ötösre vizsgázott!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: