2022. 04. 11., Hétfő, 10:54

5 furcsa húsvéti szokás a nagyvilágból

Mi sem vagyunk piték a locsolással, pláne ha épp szódával vagy slaggal történik, de bőven vannak még érdekes szokások máshol is.

#1 Ahol „verik” a lányokat

Szlovákiában és Csehországban ma is szokás a locsolkodást helyettesítő vesszőzés, azaz sibálás. Az általában fűzfavesszőből font sibával, egy vers kíséretében - csak finoman - csapkodják meg a lányokat. A hagyomány szerint ettől ők fiatalabbak és szebbek lesznek valahogy úgy, ahogy mi itthon nem hervadunk el a víztől. Akkor már inkább a víz!

#2 Ahol 15 ezer tojásból készítik az omlettet

Franciaországban egy mindössze 800 fős település, Haux sem aprózza el a hagyományokat. A recept egyszerű: 15 ezer tojás, 50 kiló hagyma és fokhagyma. Sózzuk, borsózzuk és kész is a giga omlett, amivel több ezer ember lakhat jól. A legenda szerint, Napóleon és serege Dél-Francia országba érkezve omlettet ettek, Napóleonnak pedig úgy bejött, hogy megparancsolta a városiaknak, hogy gyűjtsék össze a tojásokat és készítsenek egy hatalmas adagot a hadseregnek, ezt ismétlik mindmáig.

#3 Van ahol pénzel dobálják a tojásokat

A Zürichiek a kutak díszítésén kívül tojástörő versenyt is rendeznek: a gyerekek viszik a keményre főzött tojást és felsorakoztatják a felnőttekkel szemben, ők pedig egy 20 eurócentet érő kis érmét, Zwänzgerlit dobnak a tojásnak. Ha a tojás héja megtörik, a dobó nyert, és megeheti a tojást, ha nem, akkor a gyerekeké a pénz. 

 

#4 Ahol a krimié a főszerep

Húsvétkor Norvégiában 5 napra megáll az élet. A gyerekek nem mennek iskolába, a szülők pedig nem dolgoznak, és mi mást csinálhatnának ezzel a sok szabadidővel, hát krimit olvasnak. Bizony Norvégia húsvéti tradíció a krimi hagyomány: az egész ország krimi lázban ég. Könyveket olvasnak, krimit néznek, de még a tejes dobozokon is rejtélyes bűnügyi történetek olvashatók.

# Akik azt figyelik, ahogy a fű nő

Mind közül a legizgalmasabb - nem - a finnek húsvéti hagyománya. Bizony ők azt figyelik, hogyan nő a fű. Ha az erre a célra befogott kis tálkában kiserkent a fű, a gyerekek színes tojásokkal és papírnyuszikkal dekorálják ki.

És még az a fura, hogy a nyuszi tojja a tojást.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: