2022. 04. 13., Szerda, 11:03

Viszlát macskakövek, pá királyi szoborpár - Megkezdődtek a várrekonstrukció munkálatai Veszprém szívében

Érdekes látvány fogadja azokat a jövőben, akik az Óváros tér felé veszik az irányt. 

A Kunszt kávézótól egészen a vár végéig ugyanis leaszfaltozták az Óváros tér ikonikus macskaköveit. Pánikra azonban semmi ok, hiszen információink szerint ez csupán ideiglenes megoldás annak érdekében, hogy a várban történő felújításokhoz érkező teherautók súlyától megóvják a különleges macskaköveket. Az viszont biztos, hogy mostantól teljesen más hangulat fogad Veszprém történelmileg is meghatározó pontján.

A várba érve sem más a helyzet: macskaköves út helyett sötét aszfalt vezet a városunk ékkövébe. Természetesen idővel ezt el fogják tüntetni, de ez sovány vigasz, hiszen addig nélkülöznünk kell városunk egyik legkülönlegesebb spotját.

A Vár utca végén található kilátóbástyánál áll az első magyar királyi pár, Szent István király és Gizella királyné szobra, mely Veszprém talán legmeghatározóbb szimbóluma. Most ettől is búcsút inthetünk egy ideig.

A királyi pár szobra és a mögöttük szemünk elé táruló csodás városlátkép is csak az emlékezetünkben lesz meg egy darabig, hiszen a vár ezen pontját most lezárták, így a templomtól nincs tovább.

A várrekonstrukció munkálatai várhatóan 2023. január végigég tartanak majd.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: