2022. 07. 11., Hétfő, 08:15

Újranyit az inotai erőmű, audiovizuális kísérletek színhelye lesz

Fény- és audiovizuális kísérletek, elektronikus zene és egy elhagyatott, titokzatos gyárkomplexum – ezek várnak július 16-án, ha az újranyitó Inotára látogatsz.

Ha gyakran jársz a Balatonra a 8-as főúton, minden bizonnyal belefutottál már abba a titokzatosan távoli, elhagyatott gyárvárosba, ami Veszprémnél szegélyezi az utat. A három kürtővel rendelkező, brutalista és indusztriális elemeket vegyítő épület akár a Stranger Thingsbe is beillene. Az Inotai Hőerőmű közel 50 évig szolgáltatott áramot a magyarországi elektromos hálózatba, bezárása óta pedig a Szárnyas fejvadász 2049 stábján, néhány kalandvágyó urbexesen és fotóson kívül nem léphetett be a területére senki. Legalábbis eddig.

A 2022 júliusában és augusztusában két hétvégére kinyitó, egyszerre kísérteties és impozáns Inotai Hőerőmű bejárása már nem csak a legendás ipari komplexum kulisszái között is forgatott Szárnyas fejvadász 2049 film stábjának kiváltsága lehet. A hőerőmű exkluzív belső terei ugyanis idén nyáron audiovizuális live seteknek és fényinstallációknak ad majd otthont.

Besnyő Dániel, a Central Production fényművésze már 2017-ben szemet vetett rá, és most, öt év elteltével végre teljesülhet az egyik legnagyobb bakancslistás álma, és művésztársaival együtt bevilágíthatja az épületet. A VEB2023 EKF kulturális pályázatának egyik nyertese, az INOTA [re]opening idén nyáron két alkalommal is megnyitja a gyártelep kapuit a szélesebb közönség előtt.

Ez az elképesztő indusztriális gyárépítmény már önmagában egy installációs élmény, gyakorlatilag Magyarország Csernobiljának is nevezhetnénk. Ha beállsz a 60x60-as kürtő belsejébe és felnézel, csak az ég van feletted. Az a tervünk, hogy ezzel a produkcióval újra működésbe hozzuk a hőerőművet, és bemutassuk, hogy
nézett ki egykoron az itteni világ – árulja el Besnyő Dani.

Magyarországon teljesen egyedüli ez a gyárkomplexum, és közben meg borzasztó, hogy üresen áll, funckionalitás nélkül. Európa majdnem minden országában hasznosítják már ezeket a helyeket, javarészt művészeti projektek helyszíneként. Erről szólt a mi koncepciónk is, amit beadtunk Veszprém 2023-nak, és amit szívesen
továbbvinnénk a jövőben is.


Tehát az Inota Hőerőművet és a művelődési házat elsőként július 16-án nyitják meg a közönség előtt egy teljes napra, ezt követően pedig augusztus 26. és 28. között készül majd turnusosan látogatható fényinstalláció a kürtőbe. Utóbbin a TÚRAJÓ séták résztvevői megismerhetik Inota történetét és kideríthetik, hogy hol volt az inotai elvtársak kedvenc termálfürdője, ki lakhatott az erőmű mellé felhúzott Készenléti lakótelepen és általában mit jelentett a jólét a Kádár rendszerben.

Hát ez elég jól hnagzik! További részleteket ITT találtok.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: