2022. 08. 26., Péntek, 09:28

Veszélyes kórokozókat terjeszthetnek - Ázsiai tigrisszúnyogok jelentek meg Almádiban és a régióban

Már épp nagyon elégedettek voltunk, hogy alig vannak szúnyogok. Cserébe megjelentek az idegenhonos inváziós csípős szúnyogok.

Több lakossági bejelentés érkezett egy idegenhonos inváziós csípőszúnyogfaj, az ázsiai tigrisszúnyog megjelenéséről mind a régióban, mind Balatonalmádin belül - számolt be Balatonalmádi város Facebook oldalán.

https://www.facebook.com/BalatonalmadiVaros/posts/pfbid08Pes7JprjkH9eqa4s1RHZsDdz16Q2CJu3EsFvdLe42PXDBDxvYbivx48J1q6zHoTl

 

Egyelőre kis számban vannak jelen, de veszélyes kórokozókat terjeszthetnek. Az ázsiai tigrisszúnyog vagy napszúnyog, latin nevén Aedes albopictus (Stegomyia albopicta) a rovarok osztályába, a kétszárnyúak rendjébe, a szúnyogfélék családjába tartozó faj. Jellemzői a fekete-fehér csíkos lábak, és a fekete-fehér csíkos test. - mint egy darázs szúnyog. Délkelet-Ázsiában, a trópusi és szubtrópusi területeken őshonos, de az elmúlt néhány évtizedben a nemzetközi áru- és személyszállítással segítve az egyik legdrasztikusabban terjedő faj szerte a világon. A rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője.

 

Elterjedésük korlátozása érdekében magunk is sokat tehetünk egy kis odafigyeléssel. A védekezést segíti, ha a tigrisszúnyogok telephelyeit sikerül megtalálni és felszámolni. A nőstényszúnyog petéit víz közelében (körülbelül 200 méteres körzetében) helyezi el, a lárvák neveléséhez akár kis mennyiségű pangó vízfelület, egy pocsolya is elegendő, tehet érdemes a pangó vizeket minél előbb ellocsolni, az esővíztárolókat jól záró szúnyoghálóval ellátni.

Az Ökológiai Kutatóközpont létrehozta a www.szunyogmonitor.hu tájékoztató weboldalt az inváziós szúnyogfajokról és a lakosság segítségét kéri: aki észlel a környezetében ilyen szúnyogot, fotózza le és küldje be nekik, hogy minél pontosabb inváziós térkép készülhessen!

Szúnyogriasztókat beszerezni!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: