2022. 11. 17., Csütörtök, 21:14

„Nincs tanár, nincs jövő!” - Több százan vonultak Veszprém utcáin az oktatásért

Fáklyás felvonulást tartottak csütörtök este az oktatásért, a demonstrálók a Kossuth Lajos Általános Iskolától az Óváros térig vonultak.

Csütörtökön számos vidéki városban - Pécsett, Szegeden, Győrben, Miskolcon, Zalaegerszegen, Veszprémben, Egerben, Kaposváron, Szekszárdon, Kecskeméten, Szentesen, és Hódmezővásárhelyen is - összehangoltan tartottak fáklyás felvonulást az oktatásért: az egységes összefogás célja, hogy közösen álljunk ki az oktatás reformjáért.

Városunkban a Veszprém a közoktatásért csoport szervezte meg az eseményt. A Kossuth Lajos Általános Iskola előtt volt a gyülekező, ahol a menet elindulásakor is már több százan voltak. Szinte mindenki hozott magával fáklyát, mécsest, gyertyát, vagy lámpát, amivel világítani tudott. A tömeg a hotel előtt elsétálva érkezett meg a Kossuth utcára, ahol is először Ovádi Péter országgyűlési képviselő irodája előtt álltak meg, hogy átadjanak neki egy petíciót. Bár a képviselőt előzetesen tájékoztatták, hogy szeretnék neki átadni a követeléseiket, ő nem fogadta a diákok, tanárok, szülők és civilekből álló tömeget. Végül a képviselői irodaház ajtajára ragasztották rá a petíciót.

Ezt követően a Szabadság térre vonultak a demonstrálók, ahol is a Tankerületi Központ elé várták volna Szauer Istvánt, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatóját, Kavalecz Gábort, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatóját, és Pap Mátét, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárját, hogy vegyék át a petíciót, de – talán nem nagy meglepetésre – ők sem voltak hajlandók eljönni.  

Végül a menet megérkezett az Óváros térre, ahol több beszéd is elhangzott, mialatt egy tanárokból álló küldöttség bement a városházára, hogy Porga Gyula polgármesternek is átadják a követeléseiket. A polgármester fogadta is őket, átvette a petíciót, azonban nem volt hajlandó kijönni a tömeg elé, hogy elmondja a véleményét az oktatással és a most kialakult helyzettel kapcsolatban. A rendezvény végül a himnusz eléneklésével ért véget.

Az biztos, hogy a veszprémi pedagógusok nem fogják feladni, továbbra is folytatni fogják a küzdelmet, és remélhetőleg hamarosan célt is fognak érni! Mi azért nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy az említett döntéshozók, akik arra sem vették a fáradtságot, hogy odajöjjenek és annyit mondjanak, hogy nem veszik át a petíciót, mit is gondolnak valójában az oktatásról, a veszprémi pedagógusokról és a jövő nemzedékéről. Egy biztos, ha annyit, amennyit most reagálni tudtok, akkor nagyon nagy a baj ott.

Szép volt Veszprém!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: