2023. 04. 21., Péntek, 09:31

Botrány a BEAT fesztivál körül - 50 milliós támogatást nyert egy veszprémi EKF-igazgatósági tag testvére

Mindenki valakinek a valakije... A Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat egyik rendezője 50 millió forint támogatást nyert úgy, hogy a pályáztató Veszprém-Balaton 2023 Zrt. igazgatóságának egyik tagja és a nyertes cég egyik tulajdonosa testvérek.

50 millió forintot nyert az EKF programot megvalósító Veszprém-Balaton 2023 Zrt. pályázatán a Baluwa Balatoni Strandsport Kft. A támogatást azzal érdemelte ki, hogy június végén három napon át megrendezi Balatonalmádiban a B.E.A.T. Balaton's Extreme Art and Treasure fesztivált. Ugyanakkor, a pályázati támogatást gondozó Veszprém Balaton 2023 Zrt. igazgatóságának tagja és  egyben Fabó Péter, Balatonalmádi polgármester titkárságának munkatársa Kanyó Emese és a támogatást elnyerő Baluwa Kft. résztulajdonosának, Kanyó Bálintnak a testvére. 

A cégnyilvántartás szerint a testvérek lakcíme is megegyező. A sikeresen pályázó Baluwát 2021-ben nem Kanyó Bálint alapította, hanem három másik személy, akiktől 2022 novemberében harmadmagával megvették az előző évben nulla forint bevételt produkáló céget. Ami a pályáztató oldalt illeti, testvére, Emese egy hónappal korábban 2022. októberben lett a Veszprém Balaton 2023 Zrt. igazgatóságának tagja, minthogy testvére beszállt volna a Baluwába. Ebben a hónapban jelentette be a kormány a 2023. január 21-én induló programsorozatot - írja a Magyar Narancs.

Ettől zeng a sajtó - Tűzközelbe esett néhány százmillió az EKF forrásokból

Ettől zeng a sajtó - Tűzközelbe esett néhány százmillió az EKF forrásokból

Rendesen begyújtottak az EKF alatt, hatalmas port kavart az országos sajtóban a Veszprém-Balaton 2023 EKF pályázatainak nyertesei között kiosztott súlyos milliók háttere.

Az EKF pályázati átláthatósági nyilatkozata külön kitér az Áht. 48/B. § (1) bekezdésében meghatározott kizáró okokra, mint például a c) az a) és b) pont szerinti személlyel közös háztartásban élő hozzátartozó, és a b)  az, aki a támogatási döntés időpontjában a Kormány tagja, a miniszterelnök politikai igazgatója, államtitkár, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár, főispán, kormánybiztos, miniszterelnöki megbízott, miniszterelnöki biztos, vármegyei közgyűlés elnöke, főpolgármester, polgármester - az 5000 fő vagy ez alatti lakosságszámú település polgármestere kivételével -, regionális fejlesztési ügynökség vezető tisztségviselője.

A legalább aggályos, de inkább összeférhetetlen helyzetet fokozza az a tény, miszerint  a balatonalmádi képviselő-testület nemrég arról döntött, hogy több dologgal is támogatja a nyertes céget.

  • közterületi díj fizetése nélkül használatba vehetnek két ingatlant,
  • színpadelemeket biztosítanak,
  • négy önkormányzati faházat ingyenes használatra kölcsönadnak,
  • kedvezményesen, egymillió forintért bérelhetik a Wesselényi strandot

Szerinted korrekt, hogy egy vezető tisztségviselő testvérének a cége pályázaton közpénzt nyer? 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: