2023. 05. 03., Szerda, 10:30

A veszprémi Spar felett is szögekkel védekeznek a madarak ellen

Úgy látszik ez a módi Veszprémben. 

Április elején számoltunk be a nem szívesen látott veszprémi gólyáról, akinek története végül sikerrel zárult, hiszen az Géza gólya kedvenc helyére kihelyezett éles fémtüskék végül lekerültek, így a gólyának nem esett bántódása és nem is fog. 

Siker - Eltűntek a fémtüskék Géza gólya kedvenc veszprémi helyszínéről

Siker - Eltűntek a fémtüskék Géza gólya kedvenc veszprémi helyszínéről

Úgy tűnik erősebb volt a lakossági nyomás és fémtüskéket kihelyezők is átgondolták a helyzetet.

Megdöbbenve vettük észre, hogy bizony máshol is akad hasonló Veszprémben. A Cserhátnál található Spárnál figyeltünk fel a bejárt tetején elhelyezett szögekre, úgy tudjuk itt régebb óta vannak kint, azonban a mi figyelmünket csak most keltette fel. 

Hogy ez egyébként oké-e, azt mindenki döntse el maga, de morálisan biztosan nem az, hiszen könnyen bántódásuk eshet. Megértjük, hogy bizonyos helyzetekben tudnak bosszantóak is lenni, de azért ez talán túlzás. Esetleg valami humánusabb megoldás is célravezető lehetne: kapható például madárriasztó szalag is, ami fényesen csillog, szél hatására kiszámíthatatlanul mozog. Sőt, gyors pergés közben zörög, ezzel is zavarja az állatot, de talán ragadozó műmadarak is megtennék a magukét - valójában rengeteg bevált madárűző praktika létezik a fémtüskéken túl is.

Vagy rögtön fel kell nyársalni? Szerintetek?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: