2023. 09. 20., Szerda, 22:13

Íme az idei év SZABAD-díjasai

Szerda este adták át a Társaság a Szabadságjogokért által alapított SZABAD-díjat.

Szerdán este tartották meg az idei SZABAD-díj gálát, ahol minden évben díjazzák azokat, akik akár csak egy szimbolikus pillanatra szabaddá teszik Magyarországot. Idén 8 inspiráló, felemelő előadással és 5 egyedülálló fiatal SZABAD-díj jelölt történetével ismerkedhettek meg a résztvevők a gálán. Íme az idei év győztesei:

A TASZ Fiatal Szabad-díj győztese

Pankotai Lili: Lili tavaly egy budapesti diáktüntetésen a közoktatás állapota ellen tiltakozó slamet mondott. Másnap iskolája nyilvánosan elhatárolódott tőle, majd ezt követően a diáklány folyamatos érzelmi nyomás alá került. Olyan pszichológiai hadviselést folytatott ellene az osztályfőnök és az igazgató, hogy kénytelen volt eljönni az iskolából az érettségije évében. A fiatal lány ahelyett, hogy csendben maradt volna, mindannyiunk számára példát mutatott: továbbra is bátran felszólal az oktatás tragikus helyzetével kapcsolatban.

A TASZ Szabad-díj közönségdíjasa

Zsiga Melinda: kétszeres világbajnoki bronzérmes kick-box bajnok, edző. Világéletében sportoló szeretett volna lenni, mert úgy érezte, akkor szeretni fogják az emberek. Melinda roma származású állami gondozottként nőtt fel, családról családra adták, egész életében azt élte át, hogy senki nem szereti. A sport lett az élete, mindig hajtotta a bizonyítási vágy, mert meg akarta mutatni, hogy a sportban ő a legjobb, hogy ő is ér annyit, mint egy fehér ember.

A TASZ Szabad-díj győztese:

Liebermann Márta: Márta 70 éves nyugdíjas, több mint 20 éve páciensaktivista, a 2020-ban megalakult Retropajzs alapítója és vezetőségi tagja, akit 23 évvel ezelőtt diagnosztizáltak HIV-vel. Amikor megtudta, sok érintetthez hasonlóan ő is úgy érezte, hogy a diagnózissal vége az életének. A sorstársaitól sok segítséget kapott, és erőt merített ahhoz, hogy ő is elkezdjen küzdeni azért, hogy a HIV ne egy stigma legyen, és az emberek elfogadással és ne félelemmel forduljanak az érintettekhez. Márta pedagógus, és talán ennek is köszönhető, hogy az edukációt és az érzékenyítést tartja a legfontosabbnak aktivista tevékenysége során. Márta így fogalmaz: „A HIV esetében a lélek gyógyulása a legfontosabb. Azzal tudok hatni az emberekre, ha beszélgetek velük. Segítem az érintetteket, és érzékenyítem, az elfogadás felé terelem azokat, akik előítélettel állnak a betegséghez.”

A jelöltekről és a történeteikről itt tudtok bővebben olvasni. Egy biztos, mindegyik jelölt, egytől-egyig megérdemli a megbecsülést és a gratulációt.

Köszönjük, hogy szabadabbá teszitek ezt az országot!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: