2023. 12. 18., Hétfő, 20:36

Ferenc pápa: Mostantól kérhetnek áldást a meleg párok a papoktól

A Ferenc pápa által jóváhagyott "Fiducia supplicans" nyilatkozat révén lehetőség nyílik az azonos nemű párok megáldására. 

Ha két ember kér áldást, még akkor is, ha a párkapcsolati helyzetük "szabálytalan", a felszentelt papnak lehetősége lesz mostantól ebbe beleegyezni, azonban az áldásnak kerülnie kell minden olyan elemet, amely bármilyen módon hasonlít a házassági szertartásra, írja a Vatican News.

A pápa által elfogadott nyilatkozat, a"Fiducia supplicans" ugyanis ezt mondja ki, melyet a Hittani Dikasztérium terjesztett elő és Ferenc pápa nyugtázott. 

A dokumentum az áldások témáját részletezi, melyek között különbséget tesz a rituális és liturgikus áldások, valamint a spontán áldások között. A homoszexuális párok megáládása felszentelt papok által a spontán áldások kategóriában került annak érdekében, hogy azokat is fogadni lehessen, akik nem a keresztény erkölcsi tanítás normái szerint élnek, de alázatosan kérik, hogy áldást kapjanak. 

A Fiducia supplicans egy olyan elmélkedés, amely "valódi fejlődést jelent ahhoz képest, amit eddig az áldásokról mondtak, elérve annak a lehetőségnek a megértését, hogy "meg lehet áldani a rendhagyó helyzetű párokat és az azonos nemű párokat anélkül, hogy hivatalosan érvényesítenénk státuszukat, vagy bármilyen módon megváltoztatnánk az Egyház örök érvényű tanítását a házasságról.

 

 

Ezáltal lehetőség adódik a klasszikus felfogást kiszélesíteni és gazdagítani" egy teológiai reflexió révén, "amely Ferenc pápa pasztorális látásmódján alapul".

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: