2024. 04. 08., Hétfő, 09:41

Csúcson a kivándorlás - Még sosem vándoroltak ki annyian Magyarországról, mint tavaly

Az úti cél elsősorban Ausztria és Németország.

Tavaly összesen 33 700-an vándoroltak ki Magyarországról, aminél az elmúlt másfél évtizedben egyszer sem hagyták el többen az országot – írja a 444, melyben a KSH éves adatsorát elemzi. A KSH a belügyminisztériumi lakcím- és a NEAK taj-nyilvántartási alapján összesítette a kivándorlók számát, valamint közzétették a fontosabb kivándorlási célországokat is.

A 33 700 kivándorló (azért a százasra kerekített szám, mert még előzetes adatról van szó) annyi, mintha Mosonmagyaróvár teljes népessége külföldre költözött volna. A 2010 óta eltelt 14 évben összesen 324 179 magyar vándorolt ki az országból, ami több, mint Debrecen és Nyíregyháza lakosainak száma összesen - írják.

2020-hoz képest tavalyra 74 százalékkal nőtt az országot elhagyók száma. A legnépszerűbb ország most már 2019 óta minden évben Ausztria, tavaly már többen költöztek oda, mint ahányan tíz évvel korábban összesen elhagyták az országot. 

 

A kivándorlók egy része később visszatér Magyarországra, ám a számuk 2010 óta csak három évben, 2019-2021 között haladta meg az elköltözőkét. Ebben a jelenségnek két tényezőnek lehetett súlya, elsősorban a már említett brexit-hatásnak, másrészt kisebb részben annak is, hogy ez az időszak részben a Covid alatti leállásokra esett, amikor sokan a kivándoroltak közül elveszítették kinti megélhetésüket.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: