2024. 04. 26., Péntek, 08:03

Mit jelent ma Magyarországon a művészet és a közélet kapcsolata? Veszprémben fórumozott az aHang

Csütörtökön Veszprémben járt az aHang, az Egységes Diákfront és az Országos Közös Akarat.

Április 25-én folytatódott az aHang, az Egységes Diákfront és az Országos Közös Akarat országjáró turnéja, ezúttal Veszprémbe látogattak el. Délután négy órától a Kossuth utcán települtek ki, ahol az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdították az érdeklődőket, valamint a kegyelmi botrány részleteinek feltárását követelő petíciójukra gyűjtöttek aláírásokat. Az aHang oldalán futó, „Valljanak színt! Derüljön ki, hogy mi történt a kegyelmi ügyben!” című petíciót közel 20.000 ember írta már alá.

Bár ezúttal az országjáró iskolabusz nem érkezett az aktivistákkal, miután a város nem adott engedélyt a behajtásra, a szervezők így is hoztak egy jó adag üres és érvénytelen konzultációs ívet. Ezzel pedig vetélkedőt is szerveztek, befóliázott konzultációs ív kötegekkel lehetett betalálni a történelem szemétdombját képező ládába.

Este 6 órától egy kerekasztal-beszélgetést is szervezett az aHang, az EDF és az OKA, amelynek témája a művészet és a politika kapcsolata volt. A beszélgetésen Horváth János Antal színházi rendező, a Loupe Színházi Társulás alapítója, Seres Lili Hanna író, költő, szerkesztő, Krámer György rendező, koreográfus, táncművész és Horgas Péter látványtervező, a Civil Bázis elnöke vettek részt. Szó volt a kultúra és a művészet átpolitizáltságáról, a színészek, írók és költők közéleti szerepvállalásáról, valamint a hazai művészeti és kulturális élet központosítási tervezetéről is. A résztvevők egyetértettek abban, hogy igen is szükséges politikai és társadalmi kérdéseket megjeleníteni a művészet különböző ágazataiban, fel kell szólalni akkor, amikor egy rendszer a totális elnyomás minden eszközét megpróbálja alkalmazni.

A beszélgetés végén Horgas Péter a közönséghez fordulva a tavalyi évről kérdezte a nézőket, amikor is Veszprém Európa Kulturális Fővárosa címet birtokolta. A teljes beszélgetés visszanézhető az aHang facebook oldalán

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: