2024. 10. 05., Szombat, 07:39

Nem koccintunk sörrel - 5 érdekesség az aradi vértanúkról

Az 1848–49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján 1849. október 6-án 13 honvéd főtisztet végeztek ki Aradon. Mártírhalálukkal egy napon végezték ki Magyarország első miniszterelnökét is Budapesten.

Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knézićh Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, Vécsey Károly tábornokok és Lázár Vilmos ezredes, valamint Batthyány Lajos miniszterelnök halálának napja a forradalom és szabadságharc vérbe fojtásának szimbóluma lett.

175 évvel később sem felejtünk - Az Aradi Vértanúkra emlékezünk

175 évvel később sem felejtünk - Az Aradi Vértanúkra emlékezünk

Október 6-át a magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá, az aradi vértanúk emléknapjává nyilvánította Magyarországon és a magyarok által lakott területeken.

1. Nem tizenhárman voltak

Hanem tizenhatan, Batthyány Lajos miniszterelnökkel együtt, pedig 17-en. 1849. október 6-án, Aradon felakasztottak még három szabadságharcost. Aranyosi Ormai Norbert ezredes volt az első vértanú, 1849. augusztus 24-én felakasztották. A megtorlás azonban nem ért véget a tizenhármak kivégzésével: 1849. október 25-én a tizenötödik vértanút, Kazinczy Lajos ezredest lőtték agyon az aradi vár északkeleti kapuja melletti sáncban. A tizenhatodik, Ludwig Hauk: 1850. február 18-án a hadbíróság kihirdette az ítéletet, és 19-én reggel Haukot Aradon felakasztották. A tizenhetedik a tragikus sorsú magyar tábornok, Lenkey János volt, aki megőrült a börtönben, 1850 februárjában halt meg szörnyű körülmények között.

2. A hóhér utolsó munkája

A brünni hóhér, Franz Bott 1849 szeptemberében felmondott, amit az osztrákok elfogadtak, de két hét felmondási idő letöltésére kötelezték. Így a 13 október 6-i aradi vértanú közül kilenc életét, akit akasztásra ítéltek ő vett el. 

Új kétszáz forintost bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank

Új kétszáz forintost bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank

Új kétszáz forintos forgalmiérme-emlékváltozatot és nagyméretű emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank  október 6-án, Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú tiszteletére.  

3. A bresciai hiéna kegyelme

Haynau a kegyetlenségéről volt hírhedt, Bresciába a betegágyukon gyilkoltatta meg a sebesült forradalmárokat, asszonyokat korbácsoltatott meg, jól rászolgálva ezzel a bresciai hiéna gúnynévre. A szadista osztrák mészáros nem ismert kegyelmet, de gonosz tréfaként a tizenháromból négynek, Lázár Vilmos főtisztnek, Dessewffy Arisztid tábornoknak, Kiss Ernő tábornoknak és Schweidel József tábornoknak adott:

őket csak golyó által ítélt halálra.

4. A tizenhármak közt az utolsó

A legtöbb bosszúságot Damjanich okozta a császáriaknak, ezért őt illette volna az utolsó hely, de Haynau személyes bosszúja ezt is felülírta, és így Gróf Vécsey került az utolsó helyre, neki végig kellett néznie társai kivégzését. A legenda szerint a tábornokok sorban elbúcsúztak egymástól, Vécseynek már nem volt kitől búcsút vennie, ezért Damjanich holttestéhez lépett, és megcsókolta annak kezét, bár ezt korabeli források nem támasztják alá.

5. „Magyar ember nem koccint sörrel.

Úgy tartják Haynau és tábornokai sörivással ünnepelték a magyarok felett aratott győzelmet. A magyarok pedig azt mondják:

Magyar ember nem koccint sörrel!

Ezért nem koccint sörrel a magyar, tiltakozásként az 1848–49-es szabadságharc leverése és az aradi tizenhármak kivégzése ellen. A szakértők egyértelműen kétségbe vonják a történtet valóságalapját, de az bizonyos, hogy ez a szállóige valamiért elterjedt. 

175 évvel ezelőtt, 1849. október 6-én végezték ki a magyar honvédsereg 13 főtisztjét Aradon. Hős tetteiket nem feledjük.

Tisztelet a hősöknek!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: