2023. 06. 12., Hétfő, 10:59

Tarolt a Blokád a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Szombat este a veszprémi Petőfi Színházban ünnepélyes keretek között összesen 24 kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat. Idén öt fős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. A zsűri elnöke Koltai Lajos a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas és érdemes művész, világhírű operatőr, rendező. A zsűri további tagjai Bakos Katalin szerkesztő-rendező, televíziós szakember, Dobó Kata színész-rendező, Pesti Ákos filmproducer, filmgyártási szakember és Vecsernyés János Balázs Béla-díjas rendező-operatőr voltak.

A Blokád kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező a Magasságok és mélységek alkotója, Csoma Sándor lett. A Hat hét bizonyult a legjobb elsőfilmnek, az Énekesnő pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán, mely a Magyar Filmakadémia védnökségével a Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepi záróeseménye volt. A legjobb női főszereplő díját megosztva Pál Emőke és Román Katalin vehette át, míg a legjobb férfi főszereplő díját Seress Zoltán kapta. Idén öt fős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket, melynek elnöke Koltai Lajos volt. Összesen 24 kategóriában osztottak ki Magyar Mozgókép Díjakat. Idén először adták át a DUNAMSZ és MTVA Huszárik Zoltán-díját, melyet Goda Krisztina filmrendező vehetett át és a diákzsűri díjat, melyet a Hat hét kapott. A közönség a Nyugati nyaralás című filmet találta a legjobbnak. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztivál június 7-10. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajlott.

Bónusz extra: Neymar-díj,

Népszava szerint a Blokád rendezője, Tőser Ádám fellökte munkatársukat, Csákvári Gézát, aki nem írt valami kedveseket kritikájában a filmről. Tőser Ádám azonban másképp emlékszik: "Megkérdeztem, hogy miért hazudozik, majd arrébb löktem, erre ő dobott egy Neymar-díjas alakítást.” - mondta az Indexnek.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: