2021. 05. 26., Szerda, 12:00

Vérünket adtuk, hogy első kézből mesélhessünk - A veszprémi Plazma Centerben jártunk - VIDEÓ

Az utóbbi időszakban még inkább felértékelődött a plazmaadás jelentősége világszerte, egyre többen kezdtek el foglalkozni a kérdéssel, mellyel rengeteg embertársunk életén segíthetünk. Ezen segítséget sosem lehet eléggé kihangsúlyozni, így most mi is úgy gondoltuk, hogy itt az ideje a veszprémiek figyelmét is felhívni az eljárás fontosságára.

Mítoszok a plazmaadással kapcsolatban pedig mindig is voltak és lesznek, ezek szinte egymásnak adják a kilincset az internet önkéntes biológusai és szakértői közt, ám hogy ezeknek mennyi valóságalapja van, azt első kézből tudhattuk most meg a Jutasi úti Plazma Centerben.

Hogy még kicsit emeljük is a tétet azon kollégánkat küldtük a helyszínre, aki teljesen ódzkodik a tűktől, a szuriktól, és magától az egész procedúrától. És mivel tudjuk, hogy még sokan vannak hasonlóan, az ő példájával gondoltuk szemléltetni, hogy bizony egy nagyon rövid, fájdalommentes dologról van szó. Nézzük is az ő szemszögéből az alkalmassági vizsgálat napját:

- Természetesen én is találkoztam már a plazmaadást körülölelő mítoszokkal, ám ezeket nagyjából a Plazma Centerbe érkezést követő ötödik percben porrá is zúzták az engem fogadó lányok. Kérdéseimre részletesen elmondták, hogy a vérünk kicsit több mint felét a vérplazma alkotja, mely olyan létfontosságú gyógyszerek alapját adja, melyeknek szintetikus előállítása nem lehetséges, pedig olyan súlyos betegségeket is kezelnek vele mint például különböző immunbetegségek. Ezért is legalább annyira fontos a rendszeres plazmaadás, mint a véradás, a különbség annyi, hogy plazmát adni gyakrabban tudunk.

- Első körben mint mindenkinek, nekem is át kellett esnem egy alkalmassági vizsgálaton. Itt egy gyors, általános orvosi vizsgálat történik illetve vérvétel, hogy ellenőrizhessék szűrővizsgálatokkal az egészségügyi állapotom, hiszen csak akkor adhatom plazmaadásra a fejem ha az eredményeim bizonyos határértékeken belül vannak. 

Rögtön az elején a lányok elmondtak erről is pontról pontra mindent, hogy most jön majd egy kis vérnyomásmérés, egy kis hemoglobinszint csekk, vénavizsgálat, egy sor kérdés aztán doki.

És bizony ez mind egy helyen, nem kell körbejárnom különböző egészségügyi intézményeket, a Plazma Center falain belül mindent el lehet intézni percek alatt.

- Amint mindezekkel megvoltam - melyek közül egyedül a súlymérésnél volt némi aggodalom, hiszen egy bizonyos kiló alatt nem adhatunk plazmát, ám hála a mögöttünk lévő karanténidőszaknak belehíztam a plazmaadásra jogosultak táborába - jöhetett a legnagyobb félelmem: a vérvétel.

Itt nem kell hatalmas tűkre és még azoknál is nagyobb ampullákra gondolni, aprócska eszközökkel közelítettek felém, és bátorítás, valamint némi oda nem nézést követően pikk-pakk megvolt az egész, utólag visszatekintve kicsit túlzásnak éreztem azt a sok stresszelést, amit eme félelmem erősítésére pazaroltam…

Ezt követően jött a következő meglepetés, hiszen míg én úgy tudtam, hogy csak a plazmaadásért fizetnek a csajok felvilágosítottak, hogy az alkalmassági vizsgálatért is jár 3000 forint, (ha vidéki vagy akkor 4000) valamint némi nasi, amelyből én rögtön az egész kosárra utaztam bátorságomat díjazván, de sajnos be kellett érnem pár szelet csokival. Majd legközelebb!

- Mert bizony mivel elégedetten, és megnyugodva távoztam azzal az érzéssel, hogy ez egyáltalán nem volt vészes, ráadásul a félelmemet is simán leküzdöttem hála a csajok megnyugtató szavainak, így elég valószínű, hogy magára a plazmaadásra is visszatérek majd, és hamarosan engem is a plazmadonorok táborában tudhatnak. Természetesen akkor, ha az alkalmasságin megfelelek, amit így utólag belegondolva, egy ingyenes szinte teljes körű orvosi vizsgálatnak tudhatok be, amiért még fizettek is.

Hát így meg főleg nem megérte?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: