Heni Heni

2021. 07. 26., hétfő, 10:54

Második világháborús repülőt emeltek ki a Balatonból - VIDEÓ

A Balatonból kiemelt Me 109 típusú – becenevén “Messzer” – repülőgéproncs-alkatrészek tekinthetők meg a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban – közölte a múzeum közleményben. A tájékoztatás szerint a repülőgéproncsot 2020 szeptemberében találták meg a Balatonban.

A kiemelt roncsdarabok alapján a szakértők megállapították, hogy egy Me 109 típusú repülőgép lezuhanási, vagy kényszerleszállási helyét találták meg. A feltárás során felszínre hozott légcsavartoll, légcsavarkúp, a motorburkolat darabja, valamint további alkatrészek és a búvárfelszerelések először a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban tekinthetők meg.

Ez az első alkalom a magyar roncskutatásban, hogy víz alatti felvételek készültek egy repülőgéproncsról és nagy az esély arra, hogy magyar gyártású vadászgépet találtak a Balaton mélyén.

Az Me 109 típus egyébként kiemelt szerepet játszott a Magyar Királyi Honvéd Légierő harcaiban a második világháború során. Sok magyar pilóta harcolt ilyen repülőgéppel a szövetségesek ellen, köztük a legeredményesebb magyar vadászpilóta, Szentgyörgyi Dezső zászlós is. Tobak Tibor könyveiben részletes beszámoló olvasható a harcokról, a háború mindennapjairól, valamint a pilóták és szerelők által kedvelt vadászrepülőgépről, becenevén a “Messzer”-ről.

Ez a vadászrepülőgép jelentős technikatörténeti emlék is, mivel a győri Magyar Waggon és Gépgyár licencben gyártotta a Me 109G típusváltozatait.

Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!