2021. 08. 09., Hétfő, 09:00

Mutatjuk a legújabb helyeket Veszprémben, amik megérnek egy látogatást-VIDEÓ

Mindannyian tudjuk, hogy 2023-ban Veszprém városa és a Balaton régiója fog helyet adni az Európa Kulturális Fővárosa projektnek, tapasztalhatjuk is, hogy rengeteg program és izgalmas kezdeményezés folyik már most is Veszprém utcáin: a közelmúltban megrendezték a Mozgókép Filmfesztivált, de a Lélektér Alapítvány szervezésében Mentha és IKE jóvoltából kipingálták a Halle utca tűzfalát a #westprememural projektnek köszönhetően.

Jönnek folyamatosan az infrastruktúrális fejlesztések, elkészült a veszprémi sportuszoda, a déli elkerülő almádi csomópontja újult meg, s rendre nyitnak a vendéglátós egységek. Ennek okán elhoztunk nektek három új és különleges helyet, akik beengedtek minket a színfalak mögé, s megtudtunk rengeteg különlegességet.

Makmoiselle

Hegyesi Gabriellával beszélgettünk, a Makmoiselle tulajával, akitől megtudtunk jónéhány izgalmas információt az alakulásról: 2018-ban Gabriella elnyert egy pékversenyt Budapesten, melynek családján belül nagy visszhangja lett, ahogy mondta, ,,a gyermekei ültették el a bogarat a fülében". Gabrielláék budapestiek, viszont úgy gondolták, hogy Veszprémben szeretnének nyitni egy csak kovászos pékséget, hiszen

Veszprém egy tündéri város.

A Makmoiselle pékség egy különlegességet hoz Veszprémbe: kiváló minőségű és bio alapanyagokból készült francia péksüteményekkel és kovászolt kenyerekkel, termékekkel várják a vendégeket, remek ár-érték arányban és természetesen isteni kávéval szolgálnak a kellemes, minimalista-skandináv üzletükben, kedves teraszukkal.

A névválasztás meglepően kreatív, de mégis egyszerű: mák+mademoiselle - megtudtuk, hogy az üzemeltetőknek kedves a mák termése, és mindenképpen szerettek volna utalni a francia-jellegű termékválasztékra: nem meglepő, hiszen Veszprémben csak itt kaphatunk eredeti pain au chocolat-ot, mini tarte-ot, s croissant-ot.

Céljuk, hogy egy olyan célközönséget találjanak, akik számára fontos az egészséges táplálkozás, s igényt tartanak a kiváló minőségű termékeikre: emellett terveznek különböző különleges programokat, mint az, a vasárnapi brunch, vagyis a francia villás reggeli, pezsgővel - valami, ami Veszprémben eddig nem volt precedens. Folyamatosan kínálnak újdonságokat, új termékeket és különlegességeket. Különböző workshopokat is terveznek, melyeken keresztül átadhatnak egymásnak a vendégek praktikákat, Gabrielláék ezt még az ingyenes, házi kovászukkal is támogatják, ha visztek egy befőttes üveget!


Füge Udvar

A Füge Udvar Veszprém egyik legújabb és alighanem a legédesebb helye. Veszprém szívében, az Óváros tér és a Szabadság tér között helyezkedik el az árkádok alatt. Mártonnal beszélgettem, aki negyedmagával működteti a helyet: párjával, Annával, Anna testvére Rolanddal és Roland párjával, Zsófival. Nem lepett meg, amikor kiderült, mindannyian sok éves vendéglátós tapasztalattal rendelkeznek, Anna és Zsófi különben az Erdős és Fiainál, valamint a budai Dérynénél sajátították el a fagyikészítés és a vendéglátás titkait.

Kiderült, a fagyiudvar eredeti ötlete egy műhely és egy frekventált helyen elhelyezkedő pop-up fagyizóból indult ki, ám a sors úgy hozta, hogy az álomból valóság váljon: a koncepció megváltozott, lehetőségük nyílt egy kávézó-cukrászda-fagyizó kombót létrehozniuk,

ahol tényleg tud a kultúra találkozni a gasztronómia édesebbik felével.

Az EKF 2023 kapcsán már az ötletelési fázisban felvették a kapcsolatot, a jövőben közös programokat is terveznek, ahogy a Pannon Várszínházzal is egyeztetnek - tehát kicsiknek-nagyoknak szeretnének helyet és programokat kínálni a "Fügések".

A Fügések tudják, még nagyon fiatal a hely, de nagyon jó tapasztalatokat és visszajelzéseket kapnak: a veszprémi mindennapokat színesíteni és édesíteni szeretnék, az ízek ne csak finomak és kiváló minőségűek, de változatosak is legyenek, amely mindenki számára elérhető - Márton elmondása szerint ezekkel a helyi adottságokkal, minőséggel és ízekkel válik a Füge Fagyiudvar hiánypótlóvá városunkban.

A jövővel kapcsolatban kiemelték, hogy mindenre nyitottak, de ahogy a hely is egy kis ötletből indult és valami nagyobbá és szebbé nőtte ki magát, nem tudják, hogy mi lesz: egy biztos, azt szeretnék, hogy a hely túlmutasson a "finom fagyin és sajttortán", a vendégek egy élménnyel távozzanak.


Papírkutya

A Papírkutyát egyelőre nem tudtam besorolni egyetlen kategóriába sem, szóval most reggeliző-étterem-bruncholó-menüzős-bárnak titulálnám, melyben Rétfalvi Betti is megerősített a beszélgetésünk folyamán:

A Papírkutya egy kötöttségektől mentes hely, ahol a vendégek és a vendéglátók is jól érzik magukat, a nap minden szakában.

Az ötletelés 2019. nyarán indult meg, s 2020. februárjában nyitottak először - utána szépen, döcögősen a koronavírus alatt felváltva nyitottak és zártak, de Betti kiemelte, hogy egy olyan zeneszerető törzsközönség látszódik létrejönni, akik a gasztroélményen kívül a társaságot is a Papírkutyában keresik.

Az EKF 2023 projektnek köszönhetően a Papírkutya nem csak egy vendéglátós egység, hanem egyszerre egy rendezvénytér is, ahol hétről hétre újabb és újabb nemzetközi fellépőket hívnak meg, mindezt a közösség számára teljesen ingyenesen biztosítják  - a folyamatos fejlődésen és növekedésen dolgoznak.

Betti szerint a Papírkutyában a nüanszoké a főszerep, nem tudhatjuk, hogy kinek miben ad mást a hely, mitől nyeri valakinek el a tetszését. Számukra az a fontos, hogy a vendég ítélje meg, hogy ő miért szeret odajárni. Emiatt is, főként arra törekednek a Papírkutyások, hogy egy olyan állandó, E-számoktól és tartósítószerektől mentes ételekkel, szirupmentes italokkal szolgáljanak, mellyel mindenki kedvében tudnak járni: menüjükben mindig van hagyományos, gluténmentes, laktózmentes, vegetáriánus és vegán opció is.

Tudjuk, nehéz előre gondolkozni, viszont Bettiék a Papírkutyát út látják, mint egy bázist, melyet szeretnének fenntartani, s 2023/24-re még több pezsgést, zenét, italt és életet szeretnének Veszprém mindennapjaiba hozni, hétfőtől vasárnapig.

Neked melyik a kedvenced?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: