Heni Heni

2022. 07. 20., szerda, 09:27

Véget ért a Westprememural projekt - Így készült a negyedik festés - VIDEÓ

!44!!Négy44!!4 mural festménnyel robbant be Veszprém a street art világába.

A kortársművészet ezen ágazata a Westprememural projekt kereteiben költözött elsőként városunkba, amely a Lélektér Alapítvány koordinálásával és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával valósult meg. Összesen négy falfestmény készült, melyek mindegyike városunkat helyezi középpontba. Újabb érv amellett, hogy Veszprém mindenképpen egy olyan mindig megújulni képes, sokoldalú város, mely nemcsak művészetileg úttörő, de most már méltán foglalhat helyet az előremutató street art térképen is.

 

Álmaimban sem gondoltam volna, hogy végül majd négyet is festünk. A Halle utcai festéssel régi álmom valósult meg, akkor még nem tudtuk, de valójában az csak a kezdet volt. Mindig is az volt a cél, hogy egy kis színt csempésszünk a szürke mindennapokba, mosolyt csalni az emberek arcára. És ez sikerült, ez a legnagyobb öröm számunkra – mesélte nekünk Mentha.

#4 A ráadás: Rero Balaton

Gyorsan pörögtek az események a nyár első felében, hiszen nem egy, mindjárt három mural festmény is tető alá került. Ezek közül a negyedik egy meglepetés elemként készülhetett el, ahogy a szervezők is mondták: maradt egy kis festék. Persze a valóságban a festéken kívűl megannyi szervezés és munka előzi meg ezeket a festéseket, de valóban meglepő volt, épp csak végeztek az ezt megelőzővel és már kezdetét is vette az újabb. A bónusz mural retro Balaton grafikát kapott, amely - bár hivatalosan nem veszprémi topik - de minden helyi lakos életében hatalmas szerepet játszik. Van még egy olyan megyeszékhely, ahonnan 15 perc a Balaton? Persze, hogy nincs. Szemfülesek észre vehették, a viízibiciklik számozását, amely a Veszprém-Balaton 2023 projektre utal, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre a Westprememural projekt. Mutatjuk, hogy készült:

 

#3 Az állatkert

200 kanna, 70 liter diszperzit, 40 fok és 7 nap kemény meló: röviden így készült a Stadion utcai mural. Ez a 150 négyzetméteres felület a legrészletesebb az összes mural közül, itt került főszerepbe az állatkert. 

Harmadik felvonás - Így készült a Stadion utca új festése - VIDEÓ

Harmadik felvonás - Így készült a Stadion utca új festése - VIDEÓ

200 kanna, 70 liter diszperzit, 40 fok és 7 nap kemény meló: hát így készült a Stadion utcai mural. Ezzel Veszprém már nem egy, nem is kettő, de három murallal tört utat a street art világába... És még nincs vége, hiszen mindeközben készül a meglepetés mural is, de ne...

 

#2 A királynék városa

Westprememural projekt második felvonása június elsején folytatódott a Munkácsy Mihály utca 3. szám alatt, végül bő 10 nap munka alatt 220 kanna, 100 liter homlokzati festék került fel a 300 négyzetméteres falra. Az ikonikus királyi pár szobra mögött feltűnnek Veszprém meghatározó pontjai is, mint a Viadukt, a vár, maga a Haszkovó lakótelep és az ikonikus húszemeletes is.

Dobj el mindent – Így készült a Westprememural II – AFTERMOVIE

Dobj el mindent – Így készült a Westprememural II – AFTERMOVIE

Már két, egyenként 300 négyzetméteres mural festménnyel büszkélkedhet Veszprém, hiszen június 11-én befejeződött a Munkácsy festése is, így mostantól Szent István és Gizella királyné őrködik a Haszkovó felett. Mi pedig  ezúttal is minden percét végigkövettük a festésnek, mutatjuk hogy...

 

#1 Kézilabda

Akkor még nem tudtuk, de ez volt a kezdet. Másfél éve dédelgetett álom valósult meg tavaly júniusban: a Halle utca 5. lakóházának tűzfalán, melynek középpontjába a városunkat meghatározó, nagymúltu kézilabda került. 

Így még tuti soha nem láttátok a Haszkovót – Itt a Westprememural aftermovie - VIDEÓ

Így még tuti soha nem láttátok a Haszkovót – Itt a Westprememural aftermovie - VIDEÓ

Június 25-én, a projekt 10. napján nyerte el végleges formáját a Haszkovó lakótelepen Mentha és IKE graffiti művészek által megvalósított Westprememural festés, mely a Halle utca 5. lakóházának keleti tűzfalán díszeleg.

Szumma-szummárum: Kicsit több, mint egy év alatt 264 órát festettek Mentháék összesen 900 négyzetméteren. 390 liter diszperzit és 795 kanna színesíti Veszprémet.

 

Mindig rengetegen jöttek hozzánk a festések helyszínére, és minden festés után egyre többen kérték, hogy fessünk még, ide meg oda. Mi pedig olyan nagyon szívesen megtennénk, és meg is fogjuk persze, ha lesz rá lehetőségünk! Nagyon remélem, hogy ez a történet itt nem ért véget és folytatódik majd. Köszönjük a sok támogatás és a bizalmat, imádtuk a festések minden percét - Mentha.

 

Hírfüggő vagy?
Ez a te oldalad!