2022. 01. 30., Vasárnap, 12:00

Veszprémi szemmel a párizsi egyetemi élet - Szobát bérelni 650 euróért?

Egyre több egyetemista választja, de még mindig sokan nem tudnak az Erasmus+ általi lehetőségekről, ezért kollégánk által most megmutatjuk, hogy ELTE-s hallgatóként hova juthatunk el ösztöndíjjal a zsebünkben, hogy külföldön tölthessünk egy félévet az alapképzésből. Spoiler: felejthetetlen hely Párizs, de az ára borsos, saját beszámoló érkezik.

Kontextusba kell helyeznem azt, hogy jelenleg az ELTE Társadalomtudományi karján hallgatok nemzetközi tanulmányokat, másodéves alapszakos hallgató vagyok. Mint minden Európai Uniós diáknak, így nekem is volt és van lehetőségem arra, hogy Erasmus+ tanulmányi mobilitás keretein belül ösztöndíjjal egy, vagy két szemesztert (pontosabban képzési szinten 12 hónapot) egy Uniós partneregyetemen töltsek.

Sciences Po Párizsban: milyen egyetem?

A Sciences Po, magyarul pontosabban a Párizsi Politikatudományok Intézete egy világszerte nagy presztízzsel rendelkező felsőoktatási intézmény, ahol a felvételi ráta 8-10% között mozog. A félig privát, de mégis publikus egyetemen az ösztöndíjak és a tandíjak progresszívek, szociális helyzettől és a tanulmányi átlagtól függ - szerencsére ezzel egy Erasmusosnak nem kell foglalkoznia, lévén, hogy az otthoni egyetemed finanszírozza azt.

Tanulmányi szempontból egy igen vegyes iskoláról van szó, ahol a francia politikai elit utánpótlása zajlik: az elvárások hosszasak és nehezek, de valahogyan mégis más a teher, mint itthon. Az élményalapú taníttatásban hisznek, ahol a gyakorlatra és az aktív diskurzusra nagyobb hangsúly van fektetve, mint a lexikális tudásszerzésre.

Felvételi eljárás Erasmussal

Egy Erasmushoz általában két dologra van szükséged: motiváció és eredmények. Ezen felül általában szükség van egy jó tanulmányi átlagra, nyelvtudásra és külsős tevékenységekre. Minél jobb helyre szeretnél elmenni, annál többet kell itthon dolgoznod - viszont mindig figyelnek arra, hogy mindenkinek megadódjon a lehetőség, így, ha nem is a kinézett egyetemre, de egy partneregyetemre mindenképpen fölvesznek. 

A bürokrácia

Ha már komolyan gondolkoztál egy Erasmus+ tanulmányi mobilitásban, egy valamivel ijesztegetnek az első alkalomtól kezdve: a papírügyek hosszúsága és bonyodalma. Igaz, sok dokumentumot kell összegyűjtened, de szerencsére a dolgok 80-90%-a online már intézhető és van melléd rendelve egy koordinátor is, aki végigkísér az egész utadon.

Amivel meggyűlhet a baj, az az ügyintézés az itthoni és a külföldi intézménnyel való kommunikáció. A mobilitásban résztvevő hallgató tölti be a közvetítő szerepet, neki kell tudnia, hogy mik az itthoni és a külföldi követelmények, dokumentumok egyeztetése, tárgyfelvétel, stb. Hosszas idő megtanulni, de nem lehetetlen.

Pénzügyek: nade mennyi az annyi és mire elég Párizsban?

A pénzügyeket illetően: a magyarországi tanulók különböző kategóriákba vannak osztva aszerint, hogy mi a célország. Franciaország az első kategóriába tartozik (tehát a legdrágább), így a havi ösztöndíj 520 euró. Efölött lehet szociális alapú kiegészítő támogatást is igényelni, ami 200 euróval megtolja a meglévő ösztöndíjad, tehát 720 euród folyhat be minden hónapban, amíg kint vagy. 

Ha ügyes vagy, megpályázod a saját egyetemed kiegészítő ösztöndíjait: tanulmányi, Erasmus+ Start, kiegészítő szoctám, rendszeres szoctám az ELTE-TÁTK esetében. Így a havi ösztöndíjad összege simán eléri a 900 eurót, amivel már lehet mit kezdeni.

Ha már voltatok Párizsban, tudjátok: drága helyről van szó:

  • a napi étkezés egyetemistaként low budget-ban kihozható 10 euróból, de átlag 15-20 euró/nap
  • a stúdiólakások a belvárosban 1100 eurótól kezdődnek (10nm-es "studette"-ek), a külvárosi szobák ("colocation") 650 euró/hó + rezsi
  • a tömegközlekedés 78 euró/hó, ha havi Navigora fizetsz elő, 35 euró, ha az ImagineR-re
  • egy-egy buli alkalmával simán elköltesz 30 eurót
  • de ingyenesek 26 év alatt az Uniós diákoknak a múzeumok, legtöbb látványosság, jóidőben a piknik egy remek program, és nagyon sokat lehet várostnézni és a környéken túrázni

Tehát az Erasmus+ ösztöndíj a 720 euróval fedezi a lakhatási költséged, de érdemes plusz erre 5-600 eurót rászámolni havonta, ha átlagos körülményeket szeretnél.

Az egyetemi élet

A BDE (= HÖK) szervezi a francia egyetemeken az egyetemi életet, ami sokkal aktívabb, mint itthon: tematikus heteket tartanak, ahol a fenntartható ruhagyártásról, AIDS-ről, mellrákról, LMBT-jogokról, választásokról, globalizmusról stb. tudhatunk meg többet és csatlakozhatunk akár a különböző körökhöz.

Ezen felül a párizsi ESN iroda szervez nagyobb programokat, piknikeket, ahol több, nemzetközi diákkal is megismerkedhetünk, ez az első hónapban nagyon sokat segít, hogy új barátokra tegyél szert: így alakíthatod ki az "Erasmus-családod".

Szükséges-e a francia?

Nekem szerencsém volt, hiszen beszélek franciául, de nagyon sok ismerősöm nem tette ezt: annak ellenére, hogy Párizs egy nemzetközi város, nagyon kevesen beszélnek angolul (vagy beszélnek, csak nem akarnak kommunikálni angolul), így a mindennapi életben ez okozhat pár meglepetést, az egyetemen kívül. A legjobb, ha találsz egy-két olyan helyet, amiben megbízol és tudod, hogy beszélnek angolul/olyan nyelven, amit bátran használsz: gondolok itt a fodrászra, egy kávézóra, pubra. A fontos, hogy érezd magad biztonságban minden élethelyzetben.

Párizs: a város, a biztonság, az éjszakai élet és a mentalitás

  1. A franciák sokat cigiznek, boroznak és piknikeznek, ha jó az idő.
  2. A franciák nem dolgoznak a hétvégeken.
  3. Párizs vasárnap kihalt. A metrók hajnali egykor zárnak, péntek és szombat 2-kor.
  4. Ne lepődj meg, ha belédmennek, ez nem bunkóság, csak általában szűkek az utcák: minden ilyen helyzetben csak nyomj be egy "pardon"-t.
  5. Kerüld el a XVIII. kerület sketchy részeit (a Montmartre mögötti részek), Stalingradot és Saint-Denis-t: ettől függetlenül ezek sem életveszélyes környékek.

Párizs az egyik legnagyobb európai város, az egyik legnagyobb buliközpont. Bármit is szeretnél, valószínűleg a hét mindennapján megtalálod azt a bulit, ami érdekel. Kösd viszont fel a gatyád, sok helyen asztalt kell foglalni ahhoz, hogy bejuss: ezek gyakran 150-300 euró között is mozoghatnak és üveg piával. Jó idő esetén ne is gondolkozzatok másban, mint a közparkokban csodálni a várost, hiszen van mit értékelni, amikor ott vagytok. Ragadjatok meg minél több ingyenes eseményt, ha szerencsétek van, olyan ingyenkoncertre juttok el, mint én: Black Eyed Peas, Maneskin és Doja Cat az Eiffel-torony lábánál. Pár jó helyként ajánlom a Dupleixet, a l'Aquariumot, de mindenképpen nézzetek körül a La Villette és a Le Zénith kínálatában, mindig van valami izgalmas buli. A La Gare-ban napközben jazzet halgathattok, éjféltől pedig techno megy - de ha még jobban érdekel a techno, lépj be underground párizsi techno bulikba.

Konklúzió: a top öt tanácsom

  1. Kihagyhatatlan és felejthetetlen élmény egy Erasmus+ félév egyetemi tanulmányaid alatt.
  2. A világ minden részéről barátokat szerzel, akik jó eséllyel meg is maradnak.
  3. Gyűjts, dolgozz és takaríts meg, hogy aztán a környező vidéket, országokat is bejárhasd.
  4. Kóstold meg az új ízeket, italokat, olvadj egy kicsit be az adott ország kultúrájába. Cserébe mutasd meg a magyar kultúrát.
  5. Hozd ki a legtöbbet a kint töltött idődből: bulizz, tanulj, kutass, járj moziba és színházba, utazz és szerezz barátokat. 

Kezdj el élményeket gyűjteni! 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: