2022. 02. 02., Szerda, 11:07

Megoldódott - Szabad az utazás a két keleti és egy uniós vakcinával

Úgy néz ki megoldódott a keleti vakcinával rendelkezők elleni Uniós diszkrimináció: két keleti vakcina mellé egy uniós vakcinával elfogadják külföldön is az oltási igazolványt utazások esetén.

2021. nyarán vezették be az Uniós oltási igazolványt, amivel szabadon lehetett utazni: viszont azok a magyarok, akik keleti vakcinával (kínai, orosz) oltatták be magukat, nem számítottak oltottnak külföldön. Ez a diszkrimináció nagyban megnehezítette azon magyarok életét, akik munkájuk miatt sokat ingáztak országok között.

Hiába volt Magyarországnak egyedi megállapodása több országgal, hogy elfogadják a magyar (régebbi nevén) védettségi igazolványt, az leginkább haszontalannak tűnt a magyarok számára. Dr. Ujhelyi István EP képviselő elmondása szerint

Didier Reynders világossá tette a számomra, hogy minden uniós tagállamnak kötelező a korlátozás-, vagyis költséges teszteléstől mentes beutazás feltételeként elfogadni az egy-, vagy két keleti oltóanyagra beadott uniós vakcinákat az érintett magyarok esetében -  tájékoztat a 24.hu.

A jelenlegi állás szerint a legtöbb Uniós országban a két oltással rendelkezők igazolványa 270 napig érvényes, viszont akik a harmadik oltást beadják maguknak, azok számára korlátlan ideig érvényes lesz.

Mindenkit arra bíztatunk, hogy a legjobb belátása szerint oltassa be magát. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n lehet, időpontot foglalni az EESZT alkalmazásban, vagy az oltási kampányok során időpontfoglalás nélkül.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: