2022. 02. 23., Szerda, 13:49

A Lovassyban is polgári engedetlenséghez folyamodnak a pedagógusok

A veszprémi Lovassy László Gimnázium tanári karjának jelentős része a csütörtöki napon beáll az országos méretűvé duzzadt polgári engedetlenségi akció mögé. A mozgalom kulcsmondata a "Sztrájk Alapjog" arra utalva, hogy nemrégiben a magyar kormány rendeletben korlátozta a pedagógusok sztrájkjogát.

Veszprém már több iskola előtt is megjelent az a bizonyos mottó, többek között a Cholnoky és Deák általános iskolák előtt, de már a Vetési, csütörtöktől pedig feltehetően a Lovassy előtt is meg fog jelenni. Tudomásunk szerint eddig a Vetésiben volt hasonló akció, most a Lovassy Gimnázium is csatlakozik a megmozduláshoz.

Korábban mindkét iskolában jelentős volt a februárban kivitelezett országos méretű sztrájknapon való részvételük, erről itt olvashattok:

Mutatjuk, Veszprémben milyen arányban sztrájkoltak a pedagógusok

Mutatjuk, Veszprémben milyen arányban sztrájkoltak a pedagógusok

Ha valami egészében rengeti meg a veszprémi iskolák életét a 82nullanulla csapata egyből ott van, hogy érdeklődjön, tudósítson. A hétfői napon megrendezett országos méretű tanársztrájkkal kapcsolatosan kerestük a veszprémi székhelyű általános- és középiskolák mindegyikét, hogy megtudjuk, v

A Lovassyban most arra kéri egy diák a diáktársait, ha tehetik, a holnapi nap folyamán ne menjenek iskolába, azt igazoltassák le szüleikkel. Abban az esetben, ha valaki mégis bemegy és egyetért az üggyel, akkor szolidaritását kifejezheti egy kockás inggel, ami mára a pedagógus-megmozdulások egyik jelképe lett. A pedagógus-megmozdulások több éve tartanak, viszont most ért el egy kritikus pontot, ugyanis a kormánnyal nem tudtak a tárgyalások során dúlőre jutni. A 10-20%-os béremelések kevésnek bizonyulnak, a problémát nem oldja meg sőt, a kormány korábbi rendeletében korlátozta, hogy a pedagógusok milyen módon sztrájkolhatnak:

  • a gyermekfelügyeletet biztosítaniuk kell,
  • a végzős, érettségiző osztályoknak az összes órát meg kell tartaniuk,
  • az osztályok óráinak a felét meg kell tartani.

Ti mit gondoltok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: