2022. 12. 30., Péntek, 17:55

44 százalékkal kerül többe a virsli, mint tavaly

Tavaly még 2.110 forintba került egy kiló, míg idén év végén már 3.040 forintba.

A magyarok szilveszteri nemzeti eledelére is rendesen rányomta a bélyegét az infláció. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 44 százalékkal drágult a sertésvirslik ára egy év alatt. A KSH grafikonjáról jól leolvasható, hogy míg 2021-ben egy kiló sertésvirsliért 2.110 forintot kellett fizetni, addig idén novemberben már 3.040 forintot. Az is kiderült, hogy utoljára 2011-ben mértek ekkora drágulást a megelőző évhez képest.

Az újévhez kötődő termékek közül a Nébih kiemelten vizsgálta az alkoholos italokat, valamint a virsliket. Előbbi termékkörből 18 pezsgő, gyöngyözőbor, forralt bor alapanyag, keserűlikőr és pálinka laboratóriumi vizsgálata és érzékszervi bírálata történt meg és mindegyik termék megfelelőnek bizonyult. A szezonálisan működő vendéglátóhelyeken, karácsonyi vásárokban elvégzett 62, a vizezések kimutatására szolgáló gyorsteszt alapján sem tapasztaltak problémát a szakemberek. A virsli termékeket laboratóriumban, továbbá azok forgalmazási körülményeit logisztikai raktárakban, üzletekben és webáruházakban is ellenőrizte a Nébih.

 A raktárakban, hűtőkamrákban ugyan előfordult olykor zsúfoltság, rendezetlenség, de jelentős problémát nem tapasztaltak az ellenőrök.

Két webáruház üzemeltetőjével szemben azonban eljárást kellett indítani, mert félrevezető módon a virslik között szerepeltették azokat a termékeket is, amelyek nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv e termékköre vonatkozó feltételeinek.

Ez a drágulás azért rendesen megnehezíti az átlagos magyar szilveszteri bulikat. Hogy milyen alternatívákat lehet alkalmazni azt igyekeztünk összeszedni nektek:

  • éjféli ársapkás főtt tojás
  • hatósági áras sült csirkecomb
  • árstoppos főtt burgonya - 2,8% zsírtartalmú tehéntejjel

Nálatok azért lesz virsli? Írjátok meg nekünk, ti mit fogtok enni 31-én este!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: