2022. 12. 31., Szombat, 11:15

95 évesen meghalt XVI. Benedek pápa

Ő volt a 265. római katolikus egyházfő, a 8. német pápa.

Joseph Ratzinger néven  1927. április 16-án, Németországban, Marktl am Innben született, nagyszombat napján, másnap reggel az éppen akkor megszentelt vízzel kereszteltek meg.

 

 Egész életemre meghatározó jelentőségű eseménynek tartom, hogy az újonnan szentelt víz első kereszteltje lehettem

2005. április 9-én avatták pápává, 2013. február 11-én jelentette be lemondását, amit akkoriban a Vatikán meg is erősített. A posztot február 28-ig töltötte be. Lemondásának hivatalos okaként egészségének hanyatlását nevezte be, ami miatt nem kívánta tovább betölteni az egyházfői tisztséget.

A második világháborúban 1943-ban sorozták be katonának, Magyarországra küldték, ahol tankcsapdákat kellett felállítania, majd dezertált. 1945-ben az ellenség fogságába esett, amikor elengedték, bátyjával együtt belépett a katolikus szemináriumba.

2007. július 19-én Ausztráliában bocsánatot kért azoktól, akiket gyerekkorukban szexuálisan zaklattak a papok. A katolikus egyházfő egyúttal a bűnösök megbüntetését szorgalmazta. 2010. június 11-én a Vatikánban pontifikált misén bocsánatot kért a katolikus egyházban történt visszaélések áldozataitól. Az egyházfő kijelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy papok a jövőben ne követhessenek el szexuális visszaéléseket fiatalok ellen. 

A két Pápa címmel a Netflix is feldolgozta a konzervatív Benedek pápa és a liberális eszmék szerint gondolkodó Ferenc pápa kapcsolatát.

Halálhírét Matteo Bruni vatikáni szóvivő jelentette be: 

Fájdalommal tudatjuk, hogy XVI. Benedek emeritus pápa ma 9 óra 34 perckor elhunyt a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban. Az emeritus pápa holtteste 2023. január 2-án, hétfő reggeltől a Szent Péter-bazilikában lesz, ahol a hívek búcsút vehetnek tőle” – 

Benedek emeritus pápa hat nyelven beszélt, további négyen olvasott és értett, képzett zongorajátékos volt. 

Nyugodjék békében!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: