2023. 01. 02., Hétfő, 16:47

2023 első csillaghullása - Érkeznek a Quadrantidák

Közeleg a 2023-as év első meteorzápora, a Quadrantidák - ez lehet az év egyik leglátványosabb meteorzápora. 

A Quadrantidák december 26-tól január 16-ig aktívak, de a csúcspontjuk január 2-án és 3-án érik el. A NASA szerint a csúcsidőszakban a nézők óránként átlagosan 80 meteorra számíthatnak, amelyek átrepülnek a Föld légkörén - bár a zápor akár 200-at is produkálhat óránként -írja a livescience.com

A Quadrantidák leginkább arról ismertek, hogy drámai tűzgömbmeteorokat produkálnak, amelyek hosszabbak és fényesebbek, mint a tipikus meteorok, ez pedig azért lehetséges, mert nagyobb törmelékdarabokból származnak. 

Ahhoz, hogy a legjobban láthassuk ezt a rövid, de látványos meteorrajt, keressünk egy fényszennyezéstől távoli helyet január 2-án éjszaka vagy január 3-án hajnalban, és feküdjünk le, hogy minél többet lássunk az égboltból. A NASA szerint a zápor a déli szélesség 51. fokától északra fekvő bármelyik szélességi fokról megfigyelhető, de a legjobb látványt az északi féltekén lehet majd látni. A meteorok az egész égbolton megjelennek majd, de úgy tűnik, hogy a Ökörhajcsár (Bootes) és a Sárkány (Draco) csillagképek között, nem messze a Nagy Medve (Ursa Major) nyélétől fognak megjelenni.

Van mit kívánnotok?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: