2023. 06. 09., Péntek, 12:08

Gizella királyné a középpontban a megújult Érseki Palotában

A Rubicon Estek egyik kiemelt helyszíne Veszprém volt.

A nagyközönség számára is tartalmas konferenciát tartott a héten Veszprémben az Érseki Palotában a Rubicon Intézet, amelynek központi témája Gizella királyné és emlékezetének változásai voltak. A konferencián a magyar történettudomány kiválóságai szólaltak fel, akik részletesen tárgyalták a Gizella királyné életével összefüggő eseményeket és azok következményeit. Az előadásokon érintett témák segítettek abban, hogy a résztvevők minél mélyebben megértsék Gizella királyné szerepét a magyar történelemben és az államalapítás időszakában.

A konferenciát Rácz Árpád, a Rubicon Intézet elnöke nyitotta meg egy rövid köszöntővel, amelyben kitért Gizella királyné életére és jelentőségére, ami a konferencia további előadásainak és beszélgetéseinek alapjául szolgált. Az előadásokat Zsoldos Attila, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója és Csákó Judit, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa tartotta. 

A szakértők részletesen tárgyalták II. Henrik bajor herceg és Burgundi Izabella házasságából született Gizella életútját, akinek később Géza magyar fejedelem kérte meg fia, István számára a kezét. Bemutatták Gizella és István király házasságkötésének dinasztikus hátterét, és beszéltek a bajor-magyar háborús feszültségekről és a 973. évi quedlinburgi béke jelentőségéről. 

A következőkben megismerhették Gizella és István király esztergomi megkoronázásának történetét, részleteit. Kiemelték Gizella német papi és katonai kíséretének jelentőségét, valamint az Árpád-házi királynék szerepét a későbbi időszakokban. Elemezték a Henrik császár által küldött királynéi korona és a királynéi intézmény kialakulását is.

A következő előadásban a figyelem a konferencia helyszínére, Veszprémre irányult: a veszprémi egyházalapításra, Gizella veszprémi kegyuraságára, valamint a veszprémi püspök szerepére a magyar királynék koronázásában. Különös hangsúlyt kapott a királynéi korona Veszprémbe kerülése és az, hogy II. András miért vitte azt magával a Szentföldre.

Ezután Gizella sorsa, István halála, valamint a Péter és Aba Sámuel királyok közti trónviszályok témája került elő. A szakértő részletesen elemezte a történelmi valóságot és azt, miként alakult ki negatív kép Gizella alakjáról a krónikákban. Emellett érintette Gizella emlékezetét, valamint a passaui szerzetesi életét, temetését és a boldoggá avatásával kapcsolatos kérdéseket.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: