2023. 06. 21., Szerda, 08:00

Ma van az év leghosszabb napja

Június 21., a nyári napforduló egyben a csillagászati nyár kezdetét jelenti, ami idén szerdára esik. Addig a Nap delelési helye délről északra, majd északról délre halad az északi féltekén. A napforduló adja az év leghosszabb nappalát, illetve utána a legrövidebb éjszakát.

Régóta ismert tény, hogy Földünk forgástengelyének ferdesége miatt a nappalok és az éjszakák hossza az év különböző szakaszaiban eltér. A jelenleg elfogadott definíció szerint az északi félgömb nyári napfordulója az a pillanat, amikor a Föld és a Nap középpontját összekötő egyenes a lehető legnagyobb értéket, 23,5 fokos szöget zár be az Egyenlítő síkjával, miközben a Nap az északi félgömb egén látszik.

Bedurvult a nyár - Hőségriadót adtak ki az egész országra

Bedurvult a nyár - Hőségriadót adtak ki az egész országra

Rögtön egy hőségriadóval indul év leghosszabb napja.

A nyári napforduló időpontja előtt a Nap égbolton látszó delelési helye minden nap egyre északabbra halad, míg a napforduló után egyre délebbre látszik mozogni. Ezen a napon az Északi-sarkon és az északi sarkkörön egész nap a horizont felett marad a Nap, Magyarországon pedig nagyjából 16 órán át tart a nappal. Ezzel ellentétben a déli sarkkörön, illetve a Déli-sarkon ezen a napon teljes sötétség uralkodik - írja a Svábhegyi Csillagvizgsáló.

Szóval viszavonhatatlanul beköszöntött a nyár, a mai napon lesz az évben a leghosszabb nappal és a legrövidebb éjszaka és innentől kezdve rövidülnek a nappalok egészen december 22-ig, a téli napfordulóig. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: