2023. 12. 18., Hétfő, 15:50

Elefszína, a görög EKF főváros meghatóan búcsúztatta el a 2023-as évet

Igazán szívhez szóló Európa Kulturális Főváros záróeseményt szerveztek. 

A 2023-as Európa Kulturális Főváros címet Veszprém mellett idén Temesvár és a görög Elefszína városa is viselhette. 

A görögországi Elefszína, nagy ókori görög drámaíró, Aiszkhülosz szülővárosa, ma huszonötezer lakosú városka, melynek az EKF programja a nagybetűs kultúra és művészet volt. A város a fővárostól húsz kilométernyire, a tengerparton fekszik, és jóllehet egykoron nagy tekintélyű, kiemelt központ volt, az EKF év előtt inkább egy elhagyatott város képét mutatta, ipari romokkal és hajótemetőkkel, írta a kultúra.hu. 

Az EKF év alatt "A változás misztériumai" címmel harminc különböző helyszínen, több, mint 400 eseményt rendeztek meg, 17 különböző művészeti ágban, görög és külföldi művészekkel együttműködve szervezték a programokat. A koncepció az Emberek/Társadalom, Környezet és a Munka hármasára épült.

Volt némi infrastrukturális fejlesztés is: a város fontos épületeit, a festékgyárat, a városházát, a pályaudvart és az olajmalmot felújították, majd kulturális funkciót adnak nekik. 

Ahogy a nyitóesemény, úgy a záróesemény is rendkívül lenyűgöző volt, mindkét eseményt a tengeren rendezték meg, melyet a látogatók a tengerpartról figyelhettek. A nyitóesemény nagyszabású zarándoklattal indult a szárazföldön és a tengeren egyaránt: a fellépők különböző helyszínekről: Európából, Attikából és Elefszína városából érkeztek a városba. 

Az Elefsina-öbölben tengeri koreográfiát mutattak be, 16 hajó és egy úszó daru szolgált színpadként az Athéni Állami Zenekar 30 zenésze számára, miközben a kikötőben lévő hajókon 17 kapitány és 11 segédkapitány tartózkodott, ők pedig a kürtjeikkel csatlakoztak a zenéhez.

A nyitóceremónnia alatt. a tenger mélyéről előbukkant egy mitikus lény - egy 22 méter hosszú, hat méter magas és 10 tonna súlyú fémszobor, amely egy halra emlékeztet. 

A projekt zárásaként pedig három napon keresztül, különböző helyszíneken kínáltak programokat: Dokumentumfilm Fesztivállal, képzőművészeti kiállításokkal, az év eseményeinek audiovizuális vetítésével készültek.

 A záróceremóniát december 16-án szervezték meg, 315 nappal a megnyitó után, színpadként ismét a tengert használták, egy szimbólikus üzenettel teleírt hatalmas arany kört engedtek le a tenger mélyére. 

A kör bezárul. Perszephoné visszatér az alvilágba.

A záróceremónia alatt éppen naplemente volt, így az audiovizuális élmény igazán meghatóra sikerült. 

Gratulálunk Görögország! Gratulálunk Elefszína Európa Kulturális Fővárosa 2023!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: