2024. 01. 18., Csütörtök, 09:20

„A művészettörténet ismerete nélkül nincs kulturált polgár!”

Újra üzentek a helyi civilek a zebraszerdán.

A reggeli fagyos idő ezúttal sem vette el a veszprémi civilek kedvét, hogy az oktatás megreformálásáért álljanak ki a Kossuth iskola előtti gyalogátkelőnél. Ezúttal egy újabb transzparenst is bemutatva, amelyen az alábbi szöveg volt olvasható:

A művészettörténet ismerete nélkül nincs kulturált polgár!

Mindezzel pedig arra céloztak, hogy a 2020-as Nemzeti Alaptanterv szerint 2024-től már választható tárgyként sem lesz elérhető a művészettörténet, mint önálló tárgy, érettségizni pedig a gimnáziumokban és szakgimnáziumokban sem lehet majd belőle. Ezzel kapcsolatban még a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottsága is kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, elfogadhatatlannak, átgondolatlannak, rövid és hosszú távon egyaránt rendkívül ártalmasnak tartják a döntést, amely a képző-, ipar- és építőművészet több ezer éves múltjáról és kortárs alkotásairól úgy véli, hogy az nem szerves része az általános műveltségnek.

Ez ügyben egyébként petíció is indult az aHang felületén, amelyet eddig több mint 6500 ember írt alá. A petícióhoz csatlakozók azt kérik, tegyék lehetővé ismét a művészettörténet tárgy választásának lehetőségét a gimnáziumokban, és állítsák vissza a lehetőségét a művészettörténetből való érettségi vizsgának.

Képek a január 16-i zebraszerdáról:

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: