2024. 02. 08., Csütörtök, 09:46

Veszprém nem felejt - 15 évvel ezelőtt gyilkolták meg Marian Cozmát

42 éves lenne a veszprémiek kedvenc kézise.

2009. február 8-a az a nap, amely a veszprémiek emlékezetébe kitörölhetetlenül beégett, 15 évvel ezelőtt, Veszprémben szúrták szíven sokak kedvenc kézilabdását, Marian Cosmát. 

Az istenadta tehetség, az egykori román bajnok 2006-ban igazolt Veszprémbe és három év alatt 111-szer lépett pályára és összesen 329 góllal gyarapította a csapatát.

Egészen a végzetes estéig boldog veszprémi játékos volt, aznap este is csapattársaival együtt szórakozott, éppen Iváncsik Gergő gyermekének születését és Nikola Eklemovics születésnapját ünnepelték a Benedek utca 1. szám előtti szórakozóhely, (akkori nevén Patrióta Lokál, mai nevén Skorpió Pub) pincehelyiségében.  Az enyingi banda és a kézis fiúk összeszólalkoztak a tánctéren, lökdösődés, ütlegelés alakult ki, ami az utcán folytatódott.

Ezután a pincehelyiségből az utcára menekültek a kézisek, Cozma nekirontott támadóinak, több késszúrást is kapott, majd egy végzetes, hátulról jövő, a szívét ért szúrás után összeesett. Egy fiatal vízimentő sietett a segítségére az utcán, próbálta újraéleszteni a mentők megérkezéséig, de a kórházba belehalt a sérüléseibe. Az utcai verekedés közben két csapattársa is a segítségére sietett, Zarko Sesum és a horvát kapus, Ivan Pesic, akiket szintén életveszélyesen megsebesítette az azóta börtönre ítélt R. Sándort, N. Győző és Sz. Iván. Társai közül a szerb irányító, súlyos sérüléseket szenvedett.

A végzetes estéről film is készült, Szíven szúrt ország névvel. 

Marian Cosma emlékét a szívünkben hordozzuk, Veszprémben az Aréna előtt egy szobor és a szórakozóhely előtt egy emléktábla is jelzi, milyen meghatározó személy volt városunk életében.

Sosem feledünk madárka!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: