2024. 02. 12., Hétfő, 10:28

Egy Veszprém vármegyei általános iskolában 139-en kapták el az ismeretlen, hányásal és hasmenéssel járó kórt

2024. január 29. és február 4. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedésekről közölt új adatokat az NNGYK.

Egy Veszprém vármegyei általános iskolában 2024. január 25-én hányással, hasmenéssel, hasi fájdalommal és légúti tünetekkel járó enterális járvány kezdődött, 418 fő exponáltból 139 fő (138 tanuló, 1 dolgozó) betegedett meg, két fő pedig kórházi kezelésre is szorult. 2024. február 2-án a területileg illetékes Járási Hivatal munkatársai az iskolában helyszíni járványügyi vizsgálatot végeztek, és ezzel egyidőben határozatot rendeltek el a folyamatos fertőtlenítésre. A megbetegedéseknél az élelmiszer eredet nagy valószínűséggel kizárható. Két betegtől származó székletminta laboratóriumi vizsgálata pedig folyamatban van.

Pest vármegyében, egy kézilabda edzőtáborban 2024. január 25-28. között 69 fő résztvevőből (58 gyerek, 11 kísérő) 45 fő enterális megbetegedéséről érkezett jelentés. A vezető tünetek ugyancsak hányás, hasmenés, fejfájás, láz voltak. Három fő kórházba került, a náluk kezdeményezett diagnosztikus székletvizsgálat még nem fejeződött be. A területileg illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya a területi Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Hatósággal közösen végzett helyszíni járványügyi ellenőrzést a sportcsarnokban, ahol a résztvevők elszállásolása történt, illetve a főétkezést biztosító fogadóban is. Mindkét helyen közegészségügyi hiányosságokat találtak, amelynek megszüntetésére a szükséges intézkedéseket megtették.

A helyszíni vizsgálat alapján az étel eredet nem kizárható, az ételminták és tisztasági törlékminták laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: