2024. 03. 12., Kedd, 18:59

Csak Magyarország szavazott nemmel az uniós politikai reklámokkal kapcsolatos ügyben

24 tagország mellette volt, csak mi lógtunk ki a sorból.

Nincs új a nap alatt, Magyarország újfent a renitens, ha uniós tagországokra vonatkozó, közös szabályzás megszavazásáról van szó, így tett most is, ráadásul a politikai reklámtevékenységek átláthatóságáról szóló ügyben szavazott nemmel. 

Bár Auszria és Észtország is tartózkodott, mégis csak Magyarország volt megint az egyetlen, aki nemmel szavazott. Ebben az esetben elég volt a tagság minősített többségének szavazata, így a vétó sem játszhatott, meg is szavazták a közös fellépést az információk manipulálása és a választásokba való külföldi beavatkozás ellen.

A rendelet alapján 2025 őszétől tilos lesz:

  • A politikai hirdetéseket átláthatósági címkével, valamint egy könnyen visszakereshető átláthatósági közleménnyel kell közzétenni. Ezeknek a politikai hirdetéseket egyértelműen ilyenként kell azonosítaniuk, továbbá meg kell adniuk bizonyos kulcsfontosságú információkat, például meg kell jelölniük a politikai hirdetés reklámozóját, azt a választást vagy népszavazást, amelyhez a hirdetés kapcsolódik, a fizetett összegeket, és azt, hogy használtak-e reklámeljuttatási technikákat.
  • Az online politikai reklámtevékenység célzott folytatására csak szigorú feltételek mellett lesz lehetőség. Az adatokat az érintettől kell gyűjteni, és csak azt követően lehet felhasználni, hogy az érintett kifejezett és külön felhatalmazást adott azok politikai reklámtevékenységre történő felhasználására. A személyes adatok különleges kategóriái, így a faji vagy etnikai származásra vagy politikai véleményre utaló adatok nem használhatók fel profilalkotásra. 
  • A külföldi beavatkozás megakadályozása érdekében a választások vagy népszavazások előtt három hónappal tilos lesz harmadik országbeli reklámozóknak hirdetési szolgáltatásokat nyújtani.
      A Tanács közleménye szerint a rendelet megkönnyíti a tájékozódást arról, ki fizeti és mennyit a hirdetésért, illetve melyik választáshoz vagy népszavazáshoz kapcsolódik, írja a 444.hu.

És bár a júniusi EP választásokon még nem lesz hatályos a rendelet, a 2026-os magyarországi parlamenti választásokon már kötelező érvényű lesz a szabályozás alkalmazása.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: