2024. 04. 17., Szerda, 15:40

A Hemofília világnapja alkalmából a veszprémi Plazma Centerben jártunk - VIDEÓ

A hemofília világnapja Frank Schnabel, a Hemofília Világszövetség alapítójának születésnapja tiszteletére minden évben április 17-én kerül megrendezésre - ennek apropóján jártunk most a Plazma Centerben Veszprémben, ahol Soós Zoltánnal beszélgettünk. 

A hemofília vagy vérzékenység egy ritka, veleszületett, egész életen át tartó betegség, amely egyes véralvadási faktorok részleges vagy teljes hiányában nyilvánul meg. A hemofília fő tünete a vérzés, ami a tévhitek ellenére nem erősebb, hanem a véralvadás elégtelensége miatt hosszabb ideig tartó vérzést jelent - ezért akár egy kisebb sérülés is járhat nagyfokú vérveszteséggel. A hemofíliás betegeknél a belső vérzések esélye is fokozott, ami szintén nagy veszélyt jelent. 

A vérzékenységnek több típusa van, a két legismertebb az ’A-hemofília’ (VIII. véralvadási faktorhiány) és a ’B-hemofília’ (IX. faktorhiány).

Mindkét típus ugyanúgy öröklődik és a tünetei is ugyanazok. Azonban a beteg faktorszintje alapján megkülönböztethető a súlyos, a mérsékelten súlyos és az enyhe fokú hemofília. 

És itt jönnek képbe a plazma készítmények:

A plazma készítményekkel a hemofíliás betegeken kívűl segítenek még égési sérüléseken, súlyos baleseteken vagy nagy vérveszteségen átesetteken, májbetegeken, immunhiányos betegeken illetve daganatos, gyógyulófélben lévő betegek is kapnak különböző plazma készítményeket.  

Azonban már egy adag gyógyszerhez is több plazmaadóra van szükség, hiszen a plazmának a legnagyobb része víz. 

A vérplazmát 90%-ban víz, a maradék 10%-ban pedig különféle zsírok, fehérjék, véralvadási faktorok és hormonok alkotják, melyek létfontosságú gyógyszeralapanyagként szolgálnak, mivel szintetikus úton sajnos nem állíthatóak elő.

Mennyi plazma kell a gyógyszerek előállításához?
1 adag gyógyszerhez nagyjából 5 plazmaadásra van szükség. Tehát vannak olyan betegek, akiknek 10-15 plazmaadóra is szüksége lehet, egyetlen napjukhoz.

Magyarországon nagyjából 3000 főnek van szüksége  valamilyen plazmakésztményre, nem is beszélve a baleseteken átesettekről. És ezért is olyan fontos a plazma adás!

Ha te is segítenél, bővebben a veszprémi Plazma Center oldalán olvashatsz. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: