2024. 03. 07., Csütörtök, 11:36

2500 süllőfészket helyeztek ki a Balatonra - VIDEÓ

Elkezdte a süllőfészkek lerakását a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.), hétfőn Balatonberényben, kedden pedig Tihanyban.

A Balaton négy helyszínén, egyúttal nagy akadóján helyezik ki a fészkeket: Tihanyban, Balatonvilágoson, Fonyódon és Balatonberényben. Utóbbi helyen már március 4-én, hétfőn megtörtént a kihelyezés.

Mindenki látja, hogy rendkívüli tavaszunk van, a szonárkép alapján 9,5 fokos a Balaton vize. Ez persze csak a fölső 20 centire értendő, hiszen ott van a szenzor – fogalmazott Nagy Gábor, hozzátéve, hogy a süllő idén korábban elkezdi a fészkek tisztogatását és őrzését, ezért a BHNp Zrt. is igazodik a természet korai újjáéledéséhez.

Általában a parttal párhuzamosak a fészeksorok, amelyeket téglalap alakú területen helyezünk le. A téglalap négy sarokpontján és a hosszabbik oldalak felezőpontján helyezkednek el a nagy sárga bóják – árulta el az ágazatvezető, kiemelve, hogy ezen a területen belül tilos hajózni és horgászni egyaránt.

Ez a harmadik sor, de ide jön még négy sor, tehát 700 fészket rakunk ki ezen a helyen. Összesen mintegy 2500 fészket helyezünk ki a Balatonra a négy helyszínen – mondta.

Ti láttatok már süllőfészket? 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: